Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Дж. Пардю: Не трябва да се създава неприязън между София и Скопие

Ще бъде жалко, ако България спре Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, изтъкна бившият посланик на САЩ у нас

Дж. Пардю: Не трябва да се създава неприязън между София и Скопие

Снимка: БГНЕС

Жалко ще е, ако България спре процеса на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз (ЕС), заяви пред БНР американският дипломат Джеймс Пардю, бивш посланик на САЩ у нас, след като София обяви, че не приема преговорната рамка за Скопие.

Коментарът на Пардю е направен във връзка с уведомяването на Европейската комисия (ЕК) от страна на България, че страната ни не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия. 

Още по темата

"Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията си на член на ЕС, докато Северна Македония се стреми да получи членство, но не съм сигурен дали си струва да се създава неприязън между правителствата на двете страни и народите им", посочи Пардю.

Според него има опасност и двете страни да направят голяма грешка.  

"Преди всичко част от националния интерес на България е Северна Македония да е членка на НАТО и на ЕС. България трябва да е в близки отношения на сътрудничество с тази своя съседка. Премиерът на Северна Македония е много прогресивен човек. Той имаше смелостта да се споразумее с Гърция по спора за името. Много съм впечатлен от него. Той върши много добра работа за страната си. Много ще е жалко България да спре процеса на европрисъединяване на Северна Македония заради историята и езика", каза дипломатът, като добави: "В края на краищата и ние говорим английски, но нямаме никакво желание да се налагаме на Англия. Всяка страна може да нарече езика си както иска. Това си зависи от нея".

По неговите думи учените спорят в продължение на векове и трябва да бъдат оставени да си свършат работата сега.

„Има начин да я свършат - двете страни имат толкова много общо помежду си. Много бих искал да видя отношения на сътрудничество между Северна Македония и България. Приятел съм и на двете страни. Безпокои ме тази блокада. Тя не е в дългосрочен български интерес", посочи Пардю.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
5
 
16
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Няма проблеми, но ти Пардю говоришнинпишеш америкън инглиш ... простичко е .... македонците говорят и пишат на македонски български и готово...
1
 
2
 
15
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Нещата са много прости. Признават, че до 1945г. са българи и говорят на български - с това се слага край на пропагандата за българска окупация. Не забравяйте, че НИЕ следвайки заповеди от Москва се отказахме от братята си, ние ги предадохме, не те нас. Нямаме никакво право да им се сърдим - може само да благодарим на българите там участвали в ВМОРО и ВМРО.Нека спрат с омразата към нас и простят. После успешен път в ЕС.СИТИ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО
4
 
6
 
14
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
През трите изминали десетилетия България само правеше прекалено добри дела към Македония, а онези ВИНАГИ ни отговаряха с лошо. Още президентът Желев призна държавата им в първия половин час след обявяване на независимост. Дори за тежест не изчака. После им давахме танкове и оръдия и това не признаха. Разбират САМО от ТВЪРДИЯ тон на Гърция, защото ГИ РЕСПЕКТИРА.През 2018 г. Борисов и лиляна дебелана, партизанската унука правиха какви ли не мили очи за каузата за Западните Балкани. Няма лошо, но когато е умно и премерено. И тогава отстъпиха от много принципни неща. После нашият "международник" дори не го поканиха на церемониите. Сега секретарката вице и борисов изведнъж се сетиха да се противопоставят.Задавам въпрос със средна трудност. Кой ще отстъпи? Този ли, който г-н Пардю нарича куче, ама наше куче, ще свие опашка пред Началниците в ЕС, или макетата ще сведат глави и си признаят българския корен?
1
 
4
 
13
Pyramid до: Асо Пика
преди 7 месеца
Они са от третиот синодъ. ;-)
0
 
10
 
12
преди 7 месеца
Навремето като подкрепиха създаването тази фалшива "държава" да са мислели. Това си е техен проблем, не наш. Ако неможем да получим поне уважение от тези смешници македонците нищо не им дължим. Досега само ги подкрепяхме и им давахме безвъзмездно докато те продължаваха с великосръбското отношение срещу България. Аре сега да сложим точка и повече да не правим никакъв компромис с тези смешници. Останали са им 2-3 града територия, която дори не могат сами да опазят а се правят на голям народ.

Още от Икономика и политика
Започва изплащане на неразплатени строителни дейности към фирми