IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР чака информация за отчетния период от трите ЕРП-та до края на деня

В момента увеличението на цената на тока не е в дневния ред на регулатора

11:12 | 27.01.15 г.
ДКЕВР чака информация за отчетния период от трите ЕРП-та до края на деня

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е поискала информация за отчетния период на трите електроразпределителни дружества (ЕРП) в страната, която очаква да получи до края на деня. Това стана ясно от думите на инж. Илиян Илиев, член на държавния регулатор, пред "Нова телевизия".

В момента глобата, която може да отнесе „Енерго – Про”, заради двете сметки за ток с една дата за плащане, които получиха 67 хиляди от клиентите на дружеството, е от 20 000 лв. до 1 млн. лв., заяви Илиев.

„Има ли нарушения, ще има глоби”, категоричен бе той.

Илиев допусна, че за да не се спази законовият срок за издаване на фактура от 31 дни, е имало недостиг на отчетници, но дали е така ще се разбере до края на деня, когато регулаторът ще разполага с информация за отчетния период от трите ЕРП-та.

Илиев каза, че вчера от регулатора са пуснали три заповеди не само за проверка на „Енерго Про”, а и на ЧЕЗ и EVN.

"Пуснахме писмата с исканата от нас информация. Тя ще постъпи в ДКЕВР до края на днешния ден. Ще искаме графиците, по които са отчитани, за да разберем как са отчитани и реално отчетените”, коментира инж. Илиян Илиев.

В неделя енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че контролните органи ще започнат и проверки на технически измервателните уреди на „Енерго Про”, а в зависимост от резултатите може да се стигне и до проверка на индивидуалните електромери на домакинствата. След това енергийното министерство ще провери и какво се случва с устройствата и на останалите ЕРП-та.

Проверката е предизвикана от съобщения за нередности в сметките на 5% от потребителите на „Енерго Про”. Става въпрос за общо 67 хил. абонати, които са получили две фактури за периодите 23 ноември - 21 декември 2014 година и 22 декември 2014 година– 12 януари 2015 година, като е имало извънредно отчитане на 11 януари. С двете фактури се запазва изискването за отчет на най-много 31 дни. 

„В момента увеличението на цената на тока не е на дневен ред на ДКЕВР. Нито са подадени искания от ЕРП-тата, нито от НЕК. В момента даваме само указания на лицензиантите”, каза още Илиев.

"Дали цената ще се повиши, или понижи, това е въпрос на анализи, които сега не правим. А анализите започват, след като се подадат заявленията", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още