IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР одобри нова методика за цените за пренос в мрежата на "Булгартрансгаз"

На закрито заседание регулаторът даде зелена светлина и за общите условия за ВиК дружествата

18:01 | 11.08.14 г.
ДКЕВР одобри нова методика за цените за пренос в мрежата на "Булгартрансгаз"

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е одобрила на закрито заседание тази сутрин нова методика за определянето на цените за пренос на природен газ в мрежата на „Булгартрансгаз”.

Тя предвижда цената да бъде изчислена на базата на разходите за определено разстояние, като новите такси вече няма да бъдат изчислявани на основата на „договорни пътеки”. С новата методика досегашната система за ценообразуване „пощенска марка” се заменя от тарифната система „вход – изход”, се казва в пресъобщение на ДКЕВР.

С изработването на методиката от ДКЕВР България фактически прилага Регламент 715/2009, който гарантира, че тарифите за ползвателите на мрежата са недискриминационни и се определят поотделно за всяка входяща или изходяща точка на преносната система.

Подходът при определяне на цените вече ще бъде еднакъв и за двете мрежи – национална и транзитна, обясняват още от енергийния регулатор.

Механизмите за разпределянето на разходите и методиката за определяне на тарифите по отношение на входящите и изходящите точки ще бъдат одобрявани от ДКЕВР. Цените пък ще бъдат основавани на базата на утвърдени от Комисията разрешени приходи, в които се включват оперативните разходи, годишните амортизационни отчисления и други.

С отделно решение ДКЕВР одобри и общите условия за ВиК дружествата.

В тях много по-детайлно е регламентиран редът за разпределение на разхода „Общо потребление на вода” в сградите, които са етажна собственост, както и възможността да бъдат откривани индивидуални партиди за сгради с етажна собственост, които имат формиран дълг по общия водомер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още