IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДНСК ще направи задълбочена проверка на строежа на сградата „Златен век“

Това е разпоредил служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова

21:24 | 20.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова е разпоредила на Дирекцията Национален строителен контрол по-задълбочена проверка на случая със строежа на сградата "Златен век" в столичния квартал Лозенец, съобщава БНР.

На среща в министерството с представители на строителя „Артекс инженеринг“, на инициативен комитет от Лозенец, главния архитект на София и началника на ДНСК са обсъдени становищата на всички страни по казуса. 

По-рано днес „Артекс“ заяви в съобщение до медиите, че ще построи 34-етажната сграда, „защото е законна и защото вярваме в силата на съзиданието“.

Компанията опровергава „изявления на политически лица“, публикувани в социалните мрежи през последните дни, „с които се навеждат неверни твърдения за валидността на строителното разрешение на сградата „Златен век“, и допълва, че отново се прави опит за уронване на престижа й чрез манипулиране на общественото мнение.

„С решение от 14 май Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени заповедта на ДНСК, с която строежът на сградата беше спрян повече от две години. След като делото премина на разглеждане през четири съдебни състава и по него бяха назначени три комплексни технически експертизи, с абсолютна категоричност беше установено, че сградата отговаря на всички нормативни и технически изисквания“, пишат от „Артекс“.

Компанията предупреждава, че ако срещу нея отново бъдат предприети „незаконосъобразни и безотговорни действия“, няма да се поколебае да заведе иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери, „които накрая, за съжаление, ще останат за сметка на българските данъкоплатци“.

Скандалът около „Златен век“ се разгоря покрай „Апартаментгейт“ през пролетта на 2019 г., когато се оказа, че законността на строителството на високата сграда се крепи на приета в последния момент поправка в Закона за устройство на територията, станала известна като поправката „Артекс“.

Освен това стана ясно, че в сгради на компанията, построени в квартал „Изток“, луксозни апартаменти са били закупени на занижени цени от представители на ГЕРБ на високи постове, включително тогавашните вътрешен министър Цветан Цветанов и председател на парламента Цецка Цачева. Двамата се разделиха с постовете си след скандала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е ти пък,При подходящо приложени стимули,погледът има склонноста да се насочва в желаната от възложителя посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mvr0306
преди 2 години
Не разбирам как при влязло в сила разрешение за строеж и изпълнен такъв спрямо проекта / чертежите, изведнъж някой се сеща че строежа бил "незаконен"?? Ало, и преди 89-та година нямаше такива изцепки! Също като "подпорната стена" - документите са изрядни, първи етап е приет от ДНСК - и изведъж - строежа не е законен?? Ми всички тия общински и държавни институции какво са гледали, нали те са издали разрешението за строеж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още