IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 1 април Ананиев представя законови промени за трансплантациите у нас

Парламентът възложи на министъра на здравеопазването анализ на трансплантационната дейност в България

12:38 | 07.02.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); text-align: center; font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът задължи министъра на здравеопазването до 1 април т.г да представи анализ на трансплантационната дейност у нас и необходимите законови промени.

Проектът на решение беше гласуван с пълно единодушие от 144 гласа "за" след края на изслушването на здравния министър Кирил Ананиев за трансплантационната дейност в България, поискано от левицата, предава БТА.

Възлага се на министъра на здравеопазването до 1 април т.г. да представи в НС анализ на трансплантационната дейност в България, текущо състояние, проблеми, перспективи; план за действие с разписани конкретни задачи, очаквани резултати, срокове и отговорни ведомства, за да стане страната ни пълноправен член на Евротрансплант; осъвременен стандарт на трасплантации на органи, тъкани и клетки.

Освен това министърът трябва да представи и национална програма за дарителството на органи, тъкани и клетки, кръвни продукти, както и необходими промени в закона за трансплантации.

Основната ни цел е в началото на 2021 г. в България да може да се извърши първата белодробна трансплантация. Определен е български екип, който ще премине обучение през май във виенската академия по трансплантации, предвидени са и две шестмесечни обучения в клиниката по гръдна хирургия в австрийската столица. Това информира депутатите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който беше изслушан по искане на БСП за трансплантационната дейност у нас.

За модернизиране на системата за трансплантации Министерството на здравеопазването е финализирало програма с мерки, свързани с донорството, разработени са програми - за подобряване качеството на трансплантационната дейност във всяка болница, където има възможност за трнсплантации; за подпомагане на координаторите по донорство, обучение на български специалисти. Ще бъде разработен и план за действие, важен акцент е бъдещата програма за белодробни трансплантации, подчерта Ананиев. За целта се предвижда създаването на такива центрове в УМБАЛ "Св.Екатерина" и ВМА в София. 

Министърът акцентира върху необходимостта да се разработят политики, насърчаващи донорството на органи. От съществено значение е и да се предложи подходящ финансов модел за реинбурсиране на разходите. Важен приоритет е въвеждането на програма за оценка на донори в болничните звена.

Много предстои да се направи, поставихме началото и няма да се откажем от своите цели българските пациенти да имат по-добър шанс за живот, обобщи Кирил Ананиев.

Според цитирани от него данни, през 2018 г. у нас има общо 42-ма трансплантирани пациенти. Основните затруднения са недостиг на органи в България и в света, отбеляза той. И съобщи, че през 2010-2018г. отказите на близки на починали пациенти за дарителство на органи е "до 20 процента от общия брой реализирани и нереализирани донори годишно". Една от причините е липса на информация за близките на пациенти в мозъчна смърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още