IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 10 хил. лв. ще е глобата за аптеки извън системата за верификация

Санкциите ще влязат в сила след приемане на законовите промени

19:25 | 19.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Аптеките, които са останали извън системата за верификация на лекарствата, ще бъдат наказвани с имуществена санкция от 1000 до 3000 лева, а при повторно нарушение – с имуществена санкция от 5000 до 10000 лева. Това е записано в проекта Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина на Министерството на здравеопазването, публикуван за обществено обсъждане. 

Притежател на разрешение за производство/внос, притежател на разрешение за употреба или притежател на разрешение за паралелен внос, който не се е включил в системата, ще бъде глобен за първо нарушение от 5000 до 10000 лева, а при повторно нарушение – със санкция от 25 000 до 50 000 лева. Търговците на едро ще бъдат санкционирани със същата сума за първо нарушени, но повторното ще им струва от 10 000 до 20 000 лева.

Санкциите ще влязат в сила след приемане на законовите промени. Дотогава глоби няма да има.

В проекта на Закона е записано, че търговец на едро с лекарствени продукти, който продава на лечебно заведение лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на цена, различна от стойността, заплащана с публични средства, се наказва с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 6000 до 10000 лв. Със същата санкция ще бъде наказвано и лечебното заведение.

Разширяват се възможностите за лечение на пациентите чрез прилагане на лекарствени продукти извън определените им показания, но само при липса на друга алтернатива за лечение и само при наличие на научни основания за това. Това ще се осъществява само по изключение, под контрола на лекар, който ще носи цялата отговорност за това. В случай, че се провежда лечение в нарушение на изискванията, лекарят се наказва с глоба от 10 000 до 30 000, а при повторно извършване на същото нарушение с глоба от 20 000 до 40 000 лв.

Промени се залагат и по отношение на медицинските изделия. Въвежда се изискване при включване на медицинско изделие в списъка да има информация на каква стойност изделието е внесено от трета държава, когато се осигурява от такава (цена по фактура). Целта на разпоредбата е да има систематизирана информация по този въпрос, за да може да се използва за оптимално планиране на разходите за медицински изделия. Тази информация ще служи и на възложителите на обществени поръчки при извършване на пазарни проучвания при подготовката на обществени поръчки. Достъп до информацията ще имат единствено лицата, които заплащат съответното медицинско изделие и Министерството на здравеопазването. Данните ще помогнат за постигане на по-висока разходна ефективност при формирането на държавната политика в областта на медицинските изделия, пише в мотивите.

Изрично се посочва, че цената на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания ще се определя по същия ред, по който се договаря и стойността, до която НЗОК ще заплаща медицинските изделия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Тези чиновници от МЗ нямат срам просто. Затвориха всичките денонощни аптеки в страната с безумните си регулации и сега е останало само в спешното може да се намери някое лекарство през нощта. Сега същите безсрамници измислят нови и всевъзможни безумия взаимствани от еврогейпарламента и еврогейкомисията и така ще остават половината страна без достъп до аптеки или лекарства...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още