Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До 10 март партиите трябва да обявят дарителите си

Сметната палата отвори регистъра по Изборния кодекс за подаване на информация от участниците в изборите

До 10 март партиите трябва да обявят дарителите си

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Единният регистър по Изборния кодекс (ЕРИК), който се поддържа от Сметната палата, е отворен за подаване на информация от участниците в изборите за народни представители. До 10 март партиите и коалициите трябва да изпратят данни, които са задължени да декларират, според изискванията на Изборния кодекс, напомни независимата одитна институция.

Още по темата

В Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК) трябва да се изпратят данни с информация за трите имена, ЕГН и адрес на дарителите, като фигурират видът, целта, размерът или стойността на направените дарения.

Тези изисквания се отнасят и до юридическите лица и едноличните търговци, които трябва да предоставят Единен идентификационен код, както и данни за вида, целта, размера или стойността на направените дарения.

Информация в ЕРИК трябва да постъпи от кандидатите и членовете на инициативните комитети, които предоставят средства, за Избори 2021.

От Сметната палата напомнят, че се изискват декларации за произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо, юридическо лице или едноличен търговец надхвърли една минимална работна заплата (МРЗ).

Това се отнася и до произхода на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато размерът на средствата надхвърли една МРЗ.

В декларациите трябва да са посочени наименованията на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за връзки с обществеността, с които участникът работи.

По време на предизборната кампания партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да изпращат в 7-дневен срок данни от настъпилите промени, за да бъдат включени в ЕРИК.

Информацията трябва да се предоставя на хартиен и електронен носител в Сметната палата.

Независимата одитна институция вече публикува подробни указания, както и образци на писма, заявления, декларации и отчети, които участниците в изборите трябва да подават в хода на кампанията и след приключването й.

Те могат да бъдат намерени на интернет страницата на институцията на адрес: www.bulnao.government.bg в раздел „Контрол - избори“, както и в ЕРИК, в раздел „Подаване на документи към Регистъра“.

За да улесни участниците в изборите, Сметната палата подготви и им изпрати информационна брошура. Брошурата е издадена с подкрепата на Фондация „Български институт за правни инициативи“ по международния проект „Ефективна борба с корупцията“.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов разформирова Националния оперативен щаб