IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 10 ноември земеделците могат да заявяват помощ за погасяване на заеми

Заявления могат да подадат животновъди и картофопроизводители, взели кредити от ДФЗ между 2008-2012 г.

14:14 | 06.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До 10 ноември Държавен фонд „Земеделие“ приема заявления по схемата на държавна помощ „Помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, извършващи дейност в първичното  селскостопанско производство за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“. Бюджетът по помощта е над 56,58 млн. лева, съобщиха от ДФЗ.

Държавната помощ ще подпомогне земеделски производители - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, и картофопроизводители, които са отсрочили кредитите си, предоставени от ДФ „Земеделие“ в периода 2008-2012 г. и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID-19.

Подкрепата е под формата на преки безвъзмездни средства, покриващи част от главницата и лихвите, дължими по заеми, които вече са били отпуснати на стопаните от ДФЗ в периода 2008 – 2012 г.

Целта е да се отговори на нуждите от ликвидност на земеделските производители и да им се помогне да продължат своите дейности по време на и след избухването на пандемията от коронавирус. Размерът на помощта за един стопанин е до 100 хил. евро.

Подпомогнати за покриване на част от разходите по кредити, редовно отсрочени до 27 ноември 2020 г, ще бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г.

От ДФЗ напомнят, че на финансиране подлежат производители, които нямат изискуеми публични задължения към държавния бюджет.

Указанията по схемата са публикувани на сайта на ДФЗ.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още