IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 100 хил. лв. глоба за незаконно производство на палмово сирене

Агенцията по храните ще отнема лиценза на всяка мандра, която без разрешение пуска на пазара млечни продукти, които съдържат растителни мазнини

17:51 | 16.05.12 г.
До 100 хил. лв. глоба за незаконно производство на палмово сирене

От 50 до 100 хиляди лева ще бъде глобата за млекопреработватели, които незаконно предлагат на пазара продукти на растителна основа, етикетирани като “млечни“. Тези драстични глоби, са заложени в новата наредба за специфичните изисквания към млечните продукти.

Наредбата предвижда при повторно нарушение ветеринарните инспектори да отнемат лиценза на самите предприятия. Ако нарушенията са извършени от физически лица, глобите ще варират от 15 до 20 хиляди лева, обяви изпълнителният директор на агенцията по храните Йордан Войнов. 

Новият документ беше приет от Министерски съвет на вносител, но поради възраженията на част от преработвателите земеделското министерство пое ангажимента да направи съответните корекции, така че да не бъдат засегнати бизнес интересите на мандрите.

Бизнесът оспорваше изискването предприятията, които правят сирене и кашкавал от палмово масло, да бъдат произвеждани на отделни поточни линии от тези, които използват като суровина сурово мляко.

Животновъдите обаче настояват наредбата да остане в първоначалния си вид, за да бъдат защитени интересите им от нелоялната конкуренция на палмовите продукти.

По този повод днес земеделската комисия в парламента събра представителите на всички браншови организации в сектора, за да се постигне компромисен вариант по текстовете от наредбата. След съответните предложения министър Мирослав Найденов ще предложи окончателен вариант на наредбата на предстоящия консултативен съвет по животновъдство към министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още