Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До 11 юни се подават заявления за кампанията за директни плащания за 2021 г.

Работна група на земеделското министерство ще преразгледа начина на проверки и контроли по обвързаната подкрепа

До 11 юни се подават заявления за кампанията за директни плащания за 2021 г.

Снимка: МЗХГ

Остават два дни за подаване на заявления за кампанията за директни плащания за 2021 г. със санкции. Техният размер е 1% за всеки работен ден за цялата заявена площ. До 11 юни (петък), включително, земеделските стопани могат да променят и заявленията си, съобщиха от земеделското министерство.

Още по темата

Към момента са отстранени част от грешките по подаване на заявления. Нерешените казуси по кампанията се разглеждат индивидуално от експертите в Министерството на земеделието, храните и горите.

Окончателната актуализация на правните основания ще се извърши след края на кампанията за директни плащания. В подадени заявления за подпомагане, които са били със забележка при затварянето им поради липса на правни основания, и те вече са налични след окончателната актуализация, забележката автоматично отпада и няма да има санкции за земеделските стопани.

От аграрното ведомство информираха, че работна група ще преразгледа начина на проверки и контроли по обвързаната подкрепа.

Експерти на МЗХГ ще разработят заедно с бранша нови условия за подпомагане по схемите. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

По думите му целта е да бъдат отделени реалните земеделски стопани от тези, които само и единствено чертаят площи и получават субсидии.

„Трябва да изчистим критериите и да променим Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания“, категоричен е Гечев.

Той припомни, че за да се получи подпомагане по схемата, трябва да се удостовери дали земеделският стопанин има продукция.

По време на срещата стана ясно, че от Техническия инспекторат на Държавен фонд „Земеделие" са констатирани несъответствия при голям брой заявления.

Заместник-министърът уточни, че част от системата не е реагирала и някои от бенефициентите са си получили средствата, а след това са били уведомени от ДФЗ с писмо, че трябва да възстановят сумата.

Вече има създадена работна група към Министерството на земеделието, храните и горите, която ще преразгледа всяка една подадена жалба със съвместна комисия. Този път тя ще бъде водена от специализираната дирекция „Растениевъдство“ към МЗХГ.

Бенефициентите ще имат възможност да предоставят всякакви документи, които доказват, че на тази площ, която е заявена за подпомагане по обвързаната подкрепа, са създадени необходимите условия, така че продукция да може да бъде добита и реализирана.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Летищата в Бургас и Варна ще платят концесионното възнаграждение до края на 2021 г.