IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 110 хил. българи ще почиват в Гърция за празниците

Европейските туристи са големият резерв за българския туризъм, каза Георги Рачев от Българската асоциация на туристическите агенции

12:12 | 26.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В Гърция се очаква да почиват между 80-110 хиляди българи за предстоящите празници. Интересът към дестинацията е много голям, каза пред БНТ Георги Рачев, член на УС на Българската асоциация на туристическите агенции.

Трудно е да се направи анализ на пътуващите, защото Гърция е номер едно за българите при кратки пътувания от по няколко дни, отчете той. И допълни, че страната е номер едно и като втори дом сред българите, което обуславя редовните им пътувания.

Рачев отбеляза, че проблемите със сигурността в Турция изключват южната ни съседка като дестинация за почивка от страна на българи.

България остава атрактивна дестинация за туристи, като предлагаща добро съчетание на цена и качество на услугите, посочи още експертът.

„При всички положения България ще бъде фаворит през този сезон. Много румънци и гърци предпочитат страната ни”, каза Рачев. Той отбеляза обаче, че значително по-малко у нас ще са европейците и това е големият резерв за българския туризъм, защото са и по-платежоспособни. 

Туроператорите и туристическите агенции застават зад исканията на българските превозвачи, каза още Георги Рачев по повод отменената от превозвачите блокада след намесата на премиера.

Рачев уточни, че ако блокадата на границата се беше осъществила, загубите за българската икономика щяха да се много големи. „Ние нямаше да накажем хората с тракторите”, заяви той.

По думите му не може да се действа с наказателна акция, защото това нарушава четвъртия основен стълб на Евросъюза – свободното движение на хора. Нещата трябваше да бъдат добре обмислени и консултирани с бизнеса и може би щяха да се получат, предположи Рачев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още