IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2020 г. 95% от децата у нас трябва да ходят на детска градина

Инвестицията в ранно детско развитие означава трайни ползи за България, заявиха експерти

17:51 | 15.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Социалното министерство си е поставило задача до 2020 г. 95% от децата в страната да ходят на детска градина. В момента делът на обхванатите деца достига 81%. Данните бяха дискутирани в рамките на форум, посветен на ранното детско развитие, съобщи БНР.

Инвестицията в ранно детско развитие означава трайни ползи за България, изразяващи се в повишаване на готовността за училище, намаляване на дела на отпадащите от училище ученици и подобряване на производителността в зряла възраст.

По данни на националната статистика само 16% от децата на възраст до 3 години са били записани в детски ясли през миналата година, заявиха участниците във форума. 

Беше отчетено още, че въпреки реформата от 2010 г., когато предучилищната подготовка стана задължителна за петгодишните, едва 38 на сто от ромските деца посещават градина. Често оправдание на родителите им е, че нямат средства за таксите. Затова и една от мерките е да се обмисли премахването на таксите за детски градини за групите в неравностойно положение.

Бихме искали изцяло да въведем нов интегриран подход в грижите за децата, насочен към превенция на рисковете още от ранна детска възраст, заяви заместник-социалният министър Деница Сачева.

В момента страната ни изразходва под 1% от БВП за предучилищно обучение, което е твърде малко, отчетоха експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още