IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2023 г. бъдещите пенсионери ще избират как да се изчислява пенсията им

По-голямата част ще бъдат благоприятно засегнати от промените в пенсионната формула, твърди социалният министър Бисер Петков

15:59 | 22.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обмисля се въвеждането на преходен период до началото на 2023 г., в рамките на който бъдещите пенсионери ще могат да избират дали да се пенсионират по старата или по новата методика. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти в парламента.

"Правим разчети със съдействието на НОИ и подготовка на конкретни текстове за изменение в Кодекса. Говоря за преходна разпоредба, с която да се даде правна възможност на лицата при пенсиониране при изчисляване на индивидуалния коефициент да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат", каза Петков.

Министърът на труда уточни, че такава промяна ще даде възможност на хората при заявление за пенсиониране да поискат пенсията им да бъде изчислена и по старата методика, която действаше до края на 2018 г. Петков посочи, че разчетите се правят в рамките на средносрочната бюджетна прогноза и затова преходният период ще е до началото на 2023 г. 

Същевременно ще се даде възможност на лицата, които са подали заявление или на които е отпусната пенсия по новия ред, в шестмесечен срок от приемането на тази поправка да могат да поискат пенсията им да бъде изчислена по стария ред, уточни Бисер Петков, цитиран от БТА.

„Никой няма да бъде ощетен, подчерта министърът. Ако бъде подкрепена тази промяна, по-голямата част от бъдещите пенсионери ще бъдат благоприятно засегнати от промените в пенсионната формула, а за друга част от тях промените ще бъдат неутрални, т.е. те ще могат да се пенсионират по реда, който беше досега“, обясни той.

Тази промяна няма никакво отношение към настоящите пенсионери, допълни Петков. 

Вероятно през 2023 г. ще трябва да се направи нова оценка на текущото състояние, за да няма ощетени лица, допълни още министърът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още