Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До 2030 г. работещите българи трябва да са 78,2% от населението между 20 и 64 години

Стратегията по заетостта предвижда политика по доходите, а помощите и обезщетенията трябва да стимулират активно поведение на пазара на труда

До 2030 г. работещите българи трябва да са 78,2% от населението между 20 и 64 години

Снимка: Архив Ройтерс

Заетостта в България да се увеличи до 78,2% от населението между 20 и 64 години, а безработицата да не надвишава 4%. Това са част от целите, заложени в Стратегията по заетостта на България за периода 2021-2030 г., която беше одобрена от правителството. В документа се предвижда през следващото десетилетие работещите във възрастовата група 55-64 години да достигне 70%, а младежите до 29 години, които нито учат, нито работят, да намалее до 15% от населението на тази възраст, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Още по темата

Визията на стратегията е през 2030 г. заетостта в България да е на качествени и устойчиви работни места с достойно заплащане, здравословни и безопасни условия на труд и възможности за кариерно развитие.

Дейностите за постигане на целите ѝ са разделени в 11 групи. Те включват мерки за повишаване на качеството на работната сила според изискванията на икономиката; активиране на неактивните и неравнопоставените групи на пазара на труда, както и на отпадналите от училище.

Предвидени са и дейности за повишаване на предлагането на работна сила чрез социално включване; провеждане на политика по доходите, помощите и обезщетенията за стимулиране на заетостта и активното поведение на пазара на труда и други, както и за осигуряване на равенство между жените и мъжете на пазара на труда и създаване на условия за съчетаване на личния и професионалния живот.

Стратегическият документ включва и мерки за повишаване на търсенето на работна сила в икономически по-слабо развитите региони и за насърчаване на създаването на работни места в малки и средни фирми, социалната икономика и икономиката за опазване на околната среда.

Предвидени са и дейности за стимулиране прилагането на новите форми на труд, подобряване на гъвкавостта и сигурността на работните места, както и за справяне с недекларирания труд и адаптиране на работните места и защита на работещите в условия на пандемия.

В краткосрочен план, до 2024 г., целта е да се достигнат нивата на заетост на нива от 2019 г., в резултат от възстановяването на икономиката.

Дългосрочните действия, до 2030 г., са свързани с ангажиментите на страната в областта на заетостта, произтичащи от изпълнението на Плана за действие на Европейския стълб за социалните права, за насочване на усилията на всички заинтересовани страни на пазара на труда към намаляване на безработицата и повишаване на икономическата активност и трудовия потенциал на работната сила в страната.

Изпълнението на целите е обвързано и ще бъде подкрепено от Националната програма за реформи и програмите по Споразумението за партньорство и Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

От Министерския съвет посочват, че новата стратегия по заетостта е в съответствие и с Националната програма за развитие - България 2030. Тя ще се изпълнява чрез ежегодните Национални планове за действие по заетостта, в които се включва и финансирането на политиката по заетостта.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 2 месеца
Основен въпрос - какъв идиотт трябва да си за да работиш за мизерните доходи в България при толкова високи нива на преки и непреки данъци и различни разходи, както и на цените на горивата и храните?По-добре да си работя 10 години в икономиките на богатите европейски държави и да се пенсионирам при тях.Оставям мизерните български бюджетни подаяния за тези българи, които нямат друга алтернатива. И продължавайте да се надявате некъв си чалгар да бъде алтернатива на мутрите от ттиимм.
0
 
0
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
https://youtu.be/pt8VYOfr8To
0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Инвесторът - това, че ми триете постовете, няма да реши проблемът !!!

Още от Икономика и политика
Над 2 млн. души се преброиха онлайн дни преди края на кампанията