IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 4 пъти ще падне таксата за регистрация на юридическо лице с нестопанска цел

Министерството на правосъдието предлага за обществено обсъждане тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията

19:23 | 27.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Размерът на таксите за регистрация на юридическите лица с нестопанска цел (политически партии, синдикални организации, религиозни сдружения, професионални съюзи, научни съюзи, спортни дружества, културно-просветни дружества и др.) ще намалеят от два до четири пъти в зависимост от вида на вписването и начина на подаване на заявленията.

Това предвижда публикуваното за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието постановление, с което ще се промени тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, съобщи ведомството, ръководено от Цецка Цачева.


 
От правосъдното министерство напомнят, че постановлението е в изпълнение на политиката на правителството за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Намаляването на държавните такси е във връзка и с промените в Закона за юридическите лица със стопанска цел, като вписването от 1 януари 2018 г. вече ще се извършва в нов единен електронен регистър към Агенцията.

В момента първоначалното регистриране на  юридически лица с нестопанска цел се извършва в специален регистър към окръжния съд по седалището им.

Изискване за всички юридическите лица с нестопанска цел сега е регистрация в БУЛСТАТ, а за тези с обществено полезна дейност е необходима и регистрация в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност.

След провеждането на реформата юридическите лица с нестопанска цел ще могат да подават заявления на хартиен носител във всички служби по регистрация на Агенцията по вписванията в страната, независимо от обстоятелството къде е тяхното седалище.

Ще има възможност заявленията да се подават и по електронен път, като таксата за това ще е с 50% по-ниска, спрямо тази за подаване на гише.

С влизането в сила на закона, регистрацията на юридическите лица с нестопанска цел ще се осъществява на принципа „на едно гише”, в единен централизиран уеб – базиран електронен регистър, който ще може да предоставя комплексни електронни услуги.

В този случай отпада и заплащането на държавните такси за вписване в регистър БУЛСТАТ. Именно тези облекчения ще доведат до значително занижаване на таксите, обясняват от правосъдното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още