Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До 50 млн. лева стигнаха одобрените безлихвени кредити за физически лица

В две от банките вече е усвоен финансовият ресурс по програмата, но десет банки продължават да приемат заявления, съобщи ББР

До 50 млн. лева стигнаха одобрените безлихвени кредити за физически лица

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Близо 50 млн. лв. достигнаха одобрените от търговските банки безлихвени кредити за физически лица по данни на Българската банка за развитие (ББР). Това съобщиха от държавната банка, която реализира Програмата за гарантиране на безлихвени заеми за служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд вследствие на пандемията от COVID-19.

Още по темата

Към търговските банки, партньори по програмата, са постъпили 20 677 искания за кредити, от които потвърдени са 11 986, а се обработват – 1701. Средната стойност на заемите е 4200 лв. Две трети от исканията са на лица на трудов договор, а останалата една трета са на самоосигуряващи се, отчитат в ББР.

Срокът за кандидатстване по програмата за безлихвено кредитиране е до края на 2020 година. Партньори по нея са 12 търговски банки, като десет от тях приемат заявления на кандидатите. Това са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си ресурс по програмата и не приемат нови искания за заеми, уточняват от ББР.

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1500 лева. Максималният срок на погасяване е пет години, с минимум шест месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

В края на юни с решение на Министерския съвет условията по тази програма бяха променени, за да имат възможност повече хора да участват по нея.

Служителите, които кандидатстват за безлихвен заем, вече не е нужно да са в неплатен отпуск в момента на подаване на искането за кредит. Самоосигурените лица може да декларират 20% спад в доходите не само за първото, но и за следващи тримесечия от 2020 г. Промени има и по отношение на осигурителните вноски – достатъчно е те да са декларирани за период от шест месеца назад.

Промените влизат в сила поетапно във всяка от търговските банки, като очакванията са до началото следващата седмица всички банки да са извършили нужните юридически и технически промени.

От ББР напомнят, че в нея не се разглеждат искания за кредит, а в нея се включват вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ББР ще има нова схема за повторно кандидатстване за заеми от физически лица