Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До 8 болници в София ще продължават да работят с болни от коронавирус

Очаква се регионално премахване на граничния контрол със съседните ни страни до дни

До 8 болници в София ще продължават да работят с болни от коронавирус

Снимка: Getty

Около 7-8 болници в София ще продължават да работят с болни от коронавирус, другите ще бъдат изцяло освободени от това задължение и ще се насочат към лечебната си дейност. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб, който представи актуални данни за разпространението на коронавируса у нас.

Той мотивира новото решение на щаба с факта, че тенденцията е към намаляване на броя на новозаразените в страната. Върви се към постепенно ограничаване на вируса, което означава премахване на още ограничителни мерки, посочи той. И добави, че по-добрият вариатн е да има 7 или 8 болници, които работят основно с коронавирус, за да може останалите болници с до 5 случая да насочат ресурса си към нормална лечебна дейност.

Основните случаи ще продължат да бъдат лекувани във ВМА, "Пирогов", Александровска болница, Инфекциозна болница, "Св. Анна", Втора градска болница,  Белодробна болница. За останалите болница остава възможността, при нужда, да приемат пациенти  с COVID-19.

Целта е да се даде възможност болниците да работят доста по-интензивно, ще е възможно хората да потърсят отложена досега медицинска помощ, а тяхната безопасност да е гарантирана. Специализираните Covid-отделения са в отделни сгради и останалите клиники могат да работят безопасно, увери инспекторът.

Още по темата

Масовото затваряне на квартали не е много ефективно, защото вирусът продължава да циркулира там. По-добре е да се работи на ниво фамилия, каза Кунчев.

Масовото пръскане на улици също не е ефективно и без научна обосновка.

България е в групата на трите най-добре справилите се с вируса в Европа, посочи Кунчев.

Очаква се регионално премахване на граничния контрол до дни – между България, Румъния, Гърция, Сърбия, каза той.

Премиерът Бойко Борисов е поканил на видеоконферентна среща днес колегите си от Четиристранния формат - премиерите на Гърция и на Румъния и президента на Сърбия. На нея ще бъде обсъдена темата за облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на новия вирус.

Днес ще се обсъди и постепенното отваряне на детски ясли и градини.

За вчерашния ден са регистрирани 24 нови случая на коронавирус. От тях 10 са приети в болница. Изследвани са 874 лица. Активните области са 5.Общата бройка от началото на епидемията до момента е 2259 души. Увеличението е с 1,1%.

16 от новите случаи са в София в различни лечебни заведения, в Ямбол са 4, в Сливен - 2, в Кюстендил и Пазарджик - по един случай. 299 пациенти се намират в болница.

Децата до 18-годишна възраст с коронавирус до момента са 133. Това са 5,8% от всички заразени. Към вчерашната дата няма новоустановени случаи при деца.

Броят на заразените лица от медицинския персонал е 242. Има два нови случая - лекар в София и медицинска сестра в Ямбол.

Броят на излекуваните достигна 646 или 28,6% от всички заразени. Новите излекувани са 34 случая. Най-голям брой новоизлекуваните по данни на РЗИ-София - 18, са хора, оставени на амбулаторно домашно лечение.

Средната възраст на излекуваните лица е 47,9 години.

Починалите за деня са двама - мъж на 79-години, починал в"Света Анна" и жена на 93 години, починала в многопрофилната болница в Лом. Жената е била от дома за стари хора в Кула и е била с хронична обструктивна болест на сърцето.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР