IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни България влиза в оранжевата зона, затягат контрола

Ще има известно затягане на мерките, по-скоро ще се засили контролът, каза заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров

11:09 | 04.08.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До дни България ще влезе в оранжевата зона по разпространение на коронавируса заради нарастването на случаите. Това каза по bTV заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

"В Министерството на здравеопазването има приет план, който ясно разграничава кога се предприемат определени мерки. В момента България е в зелената зона, до дни ще влезе в оранжевата – максимум до понеделник", посочи Димитър Петров. Той уточни, че това означава, че ще има известно затягане на мерките, по-скоро ще се засили контролът.

По-драстично затягане ще има, когато влезем в червената зона, добави зам.-министърът.

В момента се вземат мерки по-скоро за затягане на противоепидемичния контрол и то в закрити помещения, където се намират много хора – основно дискотеките в курортите. „Там впечатленията са, че не се спазват никакви мерки", посочи Димитър Петров. 

Той отбеляза, че в страната има много голямо движение, включително транзитно. "Главно от гастарбайтерите, които се връщат и спират по няколко пъти, докато стигнат до границите. Има и струпване по границите, така че втората насока за проверките е по тези трасета, местата за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене", посочи Димитров.

"Ако продължи ръстът на заразените с коронавирус, ще има затягане. При червената зона най-вероятно ще има доста драстични ограничения по отношение на заведенията на закрито", заяви той.

"Не може в едно заведение да се води, че имат 200 места, а вътре да има 2000 души. Заведения на открито, където има струпване на хора, също вероятно ще бъдат ограничавани. Това са основните места на зараза. Плажовете не са такъв проблем, това е на открито, има вятър. Нещата стават в контактите извън плажовете", отбеляза д-р Димитър Петров.

Относно ваксинацията и необходимостта от трета доза той коментира, че на този етап здравното министерство не може да препоръча поставянето на трета доза, докато не се произнесе по въпроса регулаторният орган – Европейската агенция по лекарствата.

„Поставянето на трета доза изисква експертно решение. То трябва да бъде одобрено от регулаторен орган, в случая Европейската агенция по лекарствата. Най-вероятно ще се стигне до нейното слагане“, каза Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
да разбирам че ти НЕ си българин... а къв си? вероятно ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
penman
преди 2 години
Българинът по дефолт си е *** и недоверчив, така че по-точно е да се наименуваш обикновен българин, защото мисленето ти е като на такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Един Българин
преди 2 години
Съсипаха и икономика и живот с някакви безсмислени мерки срещу някакъв си грип. Всеки го кара леко с някакви незначителни изключения, които ги е имало при всеки грип. За какво трябва да се броят тестове на Корона, а не на друг грип, настинка, кашлица и т.н.? Какво значение има колко вирусоносители има и каква зона сме? За какво трябва да съсипваме живота особено на младите? Не трябвало да има контакти на закрито - ми забранете и сексуалните контакти. Всеки сам в къщи и това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Очакваното затягане на примката около шията на овцата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още