IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни решават окончателно за нарастването на пенсионната възраст

Ивайло Калфин настоява за постигане на съгласие по пенсионната реформа между партии и социални партньори

12:43 | 09.12.14 г. 1
<p>
	Ивайло Калфин представи екипа си. <em>Снимка: БТА</em></p>

Ивайло Калфин представи екипа си. Снимка: БТА

Все още не е ясно с каква стъпка ще продължи да нараства възрастта и стажът за пенсиониране от началото на следващата година, каза социалният министър Ивайло Калфин, който представи екипа на министерството на пресконференция.

Ако предложението на министъра за нарастване със стъпка от два месеца от догодина не намери широко съгласие между социалните партньори и парламентарните партии, ще остане сега действащият вариант – нарастване с по четири месеца на година от 2015 година.

До понеделник Калфин очаква или да постигне съгласие с партньорите и партиите и то при възможно най-широка основа, или да се констатира, че остава старият вариант.

Социалният министър бе категоричен, че в следващите няколко дни в парламента ще търси възможно най-широка подкрепа за това пенсионната възраст да расте по-плавно с по два месеца, защото това ще гарантира плавен преход, предвидимост и доверие в системата.

Калфин обаче посочи, че ще настоява за съгласие за цялостно консенсусно решение по пенсионната реформа, така че да се постигне дългосрочна стабилност. Той поясни, че предложението за нарастване с по два месеца е под условие, тоест ако партньорите приемат и останалите предложения по пенсионната реформа, свързани с предложенията му за осигуровките, за максималния осигурителен доход, за това кой ще изплаща пенсиите за първа и втора категория труд и т.н.

По думите на вицепремиера крайната цел на предлаганите промени в пенсионната система е постигане на адекватен размер на пенсиите или поне 70 на сто от дохода, който хората са получавали по време на трудовия си стаж.

В кабинета на Ивайло Калфин ще има и четвърти заместник-министър, който ще отговаря за пенсионната реформа, стана ясно от представянето на екипа. Това ще бъде Николай Николов, който е дългогодишен експерт във ведомството.

Николов обясни, че нарастването на пенсионната възраст с по четири месеца на година е неприемлив вариант, защото тя се увеличава от 2000-та година досега, което на практика означава, че едно поколение се натоварва с много промени. От друга страна, действащият сега вариант не постига целта за изравняване на възрастта за пенсия при мъжете и жените. Вариантът за ръст с по два месеца дава възможност за предвидимост в пенсионната система, заключи Николов.

Припомняме, че бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) вече мина на първо четене през три парламентарни комисии, като спорната точка за нарастването на пенсионната възраст остана в предложения от финансовия министър вариант – с по четири месеца. Беше коментирано обаче, че между двете четения на бюджета е възможно да има промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Тоя *** да се замисли какво ще постигне с удължаване на възрастта първо. Проблемите на трудовия пазар в БГ не идват от ранно пенсиониране на нормалните хора - а от твърде многото ТЕЛК измами, ченгета и други шапкари с ранно пенсиониране, 20 заплати накуп и невнасяни вноски понеже били на държавна хранилка цял живот. За мангалора да не отварям дума - просто много станаха маймуните на клона и се счупи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още