IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни започва строителството на участък от Лот 3.1 на АМ "Струма"

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков ще поиска предварително изпълнение в случай на обжалване на решението за избор на изпълнител на тол системата

15:17 | 24.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Агенция пътна инфраструктура</em></p>

Снимка: Агенция пътна инфраструктура

На 31 август ще бъде направена първа копка на 6-километров участък от Лот 3.1 Благоевград – Крупник на АМ „Струма“. Разрешението за строеж на обекта е издадено през миналата седмица, а през тази е обнародвано в Държавен вестник.

Това обяви при посещението си в Годеч министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на строителното ведомство.

“Строителството на Лот 3.3 Кресна – Сандански се изпълнява според графика и очакваме дейностите да бъдат завършени дори предсрочно, така че през 2018 г. обектът да е  приключен”, информира Нанков.

Той посочи, че са изпълнени всички процедури, които засягат оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за участъка от магистралата през Кресненското дефиле и напомни, че на 11 септември ще бъдат направени обществени обсъждания за проекта.

“Очакваме в края на октомври да имаме и положително становище по ОВОС”, заяви министърът и допълни, че целта е през май-юни 2019 г. да има избран изпълнител и издадено строително разрешение, така че до 2023 г. участъкът да бъде построен.

Министър Нанков обясни, че МРРБ ще поиска “предварително изпълнение от компетентните органи – Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, в случай, че се обжалва решението на комисията за избор на изпълнител, който да изгради и внедри тол системата.

Той припомни, че техническите оферти бяха отворени и срокът за разглеждането им е съкратен на един месец, защото всеки ден изоставане коства финансов ресурс за пътната инфраструктура.

“Целта е в края на 2018 г. да има внедрена тол система”, потвърди той.

През следващата седмица ще бъде обявена нова обществена поръчка за строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма, като обектът ще бъде разделен на три отсечки, посочи министърът. Той информира, че до края на следващата седмица ще бъде обявена и обществена поръчка в две обособени позиции за строителството на скоростния път София – Калотина, като за обекта има осигурено финансиране в размер на 20 млн. евро по линия на Инструмента за свързана Европа.

Николай Нанков откри пореден саниран блок със средства от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. С направената инвестиция в размер над 820 хил. лева  са топлинно изолирани външните стени и покривът на реновирана сграда в Годеч на ул. „Г. С. Раковски“, а дървената дограма е заменена с нова. Ремонтирана и обновена е стълбищната клетка, въведено е енергоспестяващо осветление в общите части и е подменена мълниезащитната инсталация.

Министърът инспектира работата по реконструирането на водопроводната мрежа и частичната рехабилитация на канализацията в града, които се изпълняват с финансиране от бюджета на МРРБ.

Нанков потъвърди, че проектът за ВиК инфраструктурата е най-важният, реализиран през последната една година в Годеч.

Почти 3 млн. лева от бюджета на министерството за миналата и тази година са инвестирани за реконструкция на водопровода, тъй като общината е сред тези  с най-големи водозагуби в страната – над 70%. За завършване на водопровода са необходими допълнително около 350 хил. лв., които ще бъдат осигурени от министерството през следващата година, за да завършат четвъртият и петият етап на проекта.

При посещението си в Годеч регионалният министър съобщи, че днес ще се подпишат договорите по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 на стойност 27 млн. лева, с които ще бъде ремонтиран пътят между Костинброд и Берковица на два лота.

Той се ангажира със средства на Агенция „Пътна инфраструктура“ да бъде ремонтирано трасето на пътя и в рамките на Костинброд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още