IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни започва събирането на подписи в подкрепа на референдума за АЕЦ Белене

Днес беше учреден инициативен комитет за организирането на подписката

18:52 | 26.04.12 г. 10
До дни започва събирането на подписи в подкрепа на референдума за АЕЦ Белене

 

До края на седмицата ще започнат да се събират подписи на граждани в подкрепа на провеждането на референдум за изграждането на АЕЦ  “Белене”.

Днес беше учреден инициативен комитет за организиране на подписката, а за негов председател беше избран проф. Стефан Воденичаров.

Инициативният комитет се състои от 15 души, сред които са председателят на БСП Сергей Станишев, депутатите Румен Овчаров и Янаки Стоилов, кметът на община Белене Петър Дулев, както и двама бивши ръководители на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Йордан Костадинов.

Въпросът, който се предлага да бъде поставен на референдума, е "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене?".

Инициативата за организиране на подписка за национален референдум се подкрепя от ВМРО и "Екогласност".

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов България ще изпадне в зависимост от Турция, ако не изградим втората атомна централа.

Председателят на инициативния комитет Стефан Воденичаров смята, че България би трябвало да има още една ядрена електроцентрала. "Трябва ясно да заявим, че България иска да развива ядрена енергетика, по този начин ще станем видими за хората, които имат финансови ресурси да развиват атомна енергетика", посочи той.

По думите му с колебливото поведение отблъскваме потенциални инвеститори.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
А може ли част от референдумът да бъде автоматичното събиране на пари от гласувалите ЗА, че да се съберат 10 млрд евро? Щото ако въпросът е "другари, дайте да дадеме", много благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
stoian777
преди 11 години
Що се отнася до Белене не е лошо, НООООО те не са за самия строеж, а за огромните кражби които се канят да правят от там. Толкова много са откраднали, че трудно се отказват от това. За парите които ще се дадът там бихме направили такава огромна и абсолютно безопасна и екологична фотоволтаична централа която ще ни служи поне 30 години без почти никакви разходи. Ама другарите не щат щото няма да има лапачка. Хайде сравнете тези два проекта и да се види кой е по-изгоден и по-добър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
stoian777
преди 11 години
Я по-добре другарите първо да излязат пред народа и да кажат по тяхно време колко референдума имаше въпреки народните недоволства ? Другарите Станишев и Първанов много ми се иска да обяснят първо защо пребиха и окървавиха една студентска мирна и честна стачка ? Да кажат защо пуснаха платените футболни фенове да провокират и после да пребиват до кръв студенти ? Много са въпросите на които да отговорят и чак тогава да се прави референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
RedBot
преди 11 години
Нека не забравяме уроците от миналото . Едно от нещата , което ни загроби по времето на Тато бяха мегаломанските проекти. Ние сме малка и бедна държава и всяко изхвърляне ни закопава. А за референдума, смешно е да се мисли, че чичо от село има идея от енергетика и ще вземе адекватно решение. Аман от популизъм и от ненаситни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
forexar
преди 11 години
Темата е идеална след вчерашното честване на годишнина от аварията в Чернобил!А пък аварията в Фукушима беше миналата година почти по същито време!Чернобил, рак, Белене, мъчителна смърт, "мирен атом", патологични мутации, Фукушима - Едно и също нещо но казано по различни начини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Парите да си ги искаш от БСП и особено от тройния шлемоносец Г. Първанов.Средствата които са дадени за Белене са безвъзвратно прахосани и на 75% откраднати.Ако този проект продължи, ще прахосаме доста повече средства отколкото е необходимо и тогава данъците на твоето семейство (а и на всички други останали в България семейства) ще отиват директно в руска компания за период от 40 до 60г.Аз съм против проекта за АЕЦ Белене в сегашния му вид. Ако се строи да се проектира и стори наново по нормални правила както е за всеки нормален бизнес.Омръзна ми да храним национални предатели социалисти и руски енергиини поробители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
global_dj
преди 11 години
И като се построи? После за едното ваше Белене цяла България трябва да изплаща сметката, така ли?? Говориш пълни глупости, човече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 14
Монти
преди 11 години
Събра ли три К евро да ви върнеш изхарчените парички на моето семейство в Беляне. За втори път ти го задавам въпроса...Аз също съм за строежа защото ще има нещо положително направено тези 20 години и знам къде са ми отишли данъците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
global_dj
преди 11 години
Ти с всичкия ли си? За Белене?! Ужас, с такива хора как една бедна държава като Бг да се изправи, никога! Когато мутромилиционери са ни управлявали най-вероятно още не си бил дори роден, така че не знам какви имаш предвид... но е жалко, че си за един проект, който ще ни загроби като държава, остави ти политическите си пристрастия и мисли по-трезво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 18
SEBULBA
преди 11 години
Добра идея ! Аз съм ЗА Белене! Въпроса е, че мутромилиционерите не спазват законите и Конституцията на Република България и няма да допуснат такъв референдум, защото той ще погребе ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още