IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До две години всички адвокатски съвети ще отчитат правната помощ електронно

С евросредства ще се изгради единна информационна система за служебен обмен на информация

13:59 | 10.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националното бюро за правна помощ (НБПП) работи по създаването на единна информационна система за отчитане на правната помощ по електронен път от всички адвокатски съвети. Тя ще бъде внедрена до две години, а финансирането ще дойде по Оперативна програма „Добро управление“. Това съобщиха от Министерство на правосъдието.

Във връзка с обнародването на измененията в Закона за правната помощ заместник-министърът на правосъдието Валери Тарандов е провел работна среща с ръководството на НБПП, на която са очертани задачите в краткосрочен план.

Приоритетно ще се работи именно по изграждането на единната информационна система за служебен обмен на информация и електронно отчитане на правната помощ от всички адвокатски съвети.

През миналата година подобен пилотен проект във Великотърновския апелативен район показа, че това е добре работещ модел за електронно отчитане и към момента правната помощ в адвокатската колегия в града се извършва по електронен път, уточняват още от правосъдното министерство. 

Според информацията вписаните адвокати в Националния регистър за правна помощ към края на 2016 г. са 5 588, като за сравнение през 2015 г. те са били 5 272. През миналата година са били подадени 488 заявления за вписване, заличени са 172 служебни защитници.

От Националния телефон за първична правна помощ (070018250) са дадени 2 940 консултации и правни съвети. Ще продължи и създаването на Регионални центрове за консултиране към адвокатските колегии. Към момента такива действат в Габрово, Благоевград, Варна, Сливен и Видин.

Очакванията са тази година да нарасне броят на консултациите по телефона и в центровете, тъй като с измененията в Закона за правната помощ се разшири кръгът от лица, имащи право на правна помощ. Целта е тя да стане по-лесно достъпна за хората от уязвими социални групи и да се преодолее формализмът в системата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още