IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До две седмици фирма "Емко" ще подаде обвързваща оферта за ВМЗ-Сопот

Дружеството отговаря на критериите за бъдещ инвеститор, потвърждават от агенцията за приватизация

13:40 | 14.11.12 г.
До две седмици фирма "Емко" ще подаде обвързваща оферта за ВМЗ-Сопот

Българският производител на боеприпаси „Емко“ ЕООД отговаря на всички поставени изисквания за участие в приватизационната процедура и е допуснат да продължи участието си в конкурса за раздържавяването на Вазовските машиностроителни заводи в Сопот. Това съобщиха от пресслужбата на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

От ведомството потвърждават, че дружеството отговаря на предварителните квалификационни изисквания, които бяха заложени като критерии за избор на бъдещ инвеститор. 

Сега "Емко" има право да закупи информационен меморандум, да извърши огледи в дружеството и да подаде обвързваща оферта.

По данни на икономическото министерство дълговете на ВМЗ са на стойност над 150 млн. лв., от които 47 млн. лв. са публичните, които новият собственик се задължава да изплати след сключването на приватизационния договор.

Припомняме, че изпълнителният директор на приватизационната агенция Емил Караниколов пое ангажимента във ведомството да има подадена оферта от бъдещ инвеститор до края на ноември т.г.

В тази връзка министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев миналия месец също увери, че дружеството ще бъде раздържавено до 30 ноември.

"Емко" има оборот от 163 млн. лв. през последните три години. Компанията е създадена през 1992 г. и е специализирана в производството на широка гама боеприпаси, основно артилерийски и взриватели и има международен сертификат за търговия с оръжие. Производството е концентрирано в Трявна, а малка част - в Монтана.

Проверка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик на компанията е предприемачът Емилиян Гебрев. Кариерата му започва в държавната компания за търговия с оръжие "Кинтекс" и има дългогодишен опит в бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още