IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До Коледа ще се разбере ще има ли нов кабинет в рамките на това Народно събрание

Ако има нов кабинет сега, той ще се гласува до 23 декември, коментира Божидар Лукарски

13:06 | 17.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов/ Investor.bg</em></p>

Снимка: Олег Попов/ Investor.bg

Правителството в оставка може да продължи да работи с мандата на Реформаторския блок, коментира в ефира на “Дарик” радио председателя на СДС Божидар Лукарски.

По думите на министъра на икономиката в оставка преговорите с ГЕРБ и Обединени патриоти ще са решаващи за излъчването на кабинет.

От своя страна, от Народна партия “Свобода и достойнство” са заявили, че ако патриотите участват в новото правителство, те ще изразят подкрепата си с гласуванията си в парламента, но няма да имат представители в него.

Божидар Лукарски направи прогноза, заявявайки, че до Коледа ще се разбере дали ще има нов кабинет в рамките на това Народно събрание. Той твърди, че ако има нов кабинет сега, той ще бъде гласуван до 23 декември, което е точно преди коледните празници и отпуската на депутатите.

На 20 декември реформаторите или трябва да върнат мандата на президента Росен Плевнелиев, или да обявят името на премиера, който ще застане начело на новия кабинет, коментира още Лукарски.

По думите му е необходимо бързо да се върви към съставянето на правителство, именно защото парламентът ще излезе в коледна ваканция, а не би трябвало страната да остава в това положение и по време на празниците.

Лукарски смята, че за България е важно да има правителство в рамките на този парламент, защото аргументите за това стават все повече. Според него при провеждането на бързи избори, за каквито настоява Корнелия Нинова, няма да има достатъчно време, за да бъдат приети промените в Изборния кодекс, така че те ще трябва да се проведат отново по пропорционалната система.

„Който си въобразява, че ще има надмощие, много се лъже, защото и социологическите проучвания, а и настройките, които видяхме на българското общество, не са изцяло в полза на тази или онази политическа сила. Според нас ще има доста по-шарен парламент от този, който е в момента, доста по-труден консенсус и доста по-сложен вариант за съставяне на правителство, което в никакъв случай не би било по-стабилно от сегашното такова”, коментира Лукарски възможността за скорошни избори.

По думите му, като се добави и чисто техническият елемент с краткия срок с хипотетичните два служебни кабинета, ще се стигне до нестабилност в администрацията.

“Предстои ни европредседателство и не трябва да се излагаме пред чужденците. Като добавим случаите като трагедията в Хитрино и това, което се случва на българската граница, която е външна на ЕС, с потенциалния приток на бежанци е изключително важно да има действащо правителство, а не служебно такова, което да запази спокойствието в държавата", коментира още той.

Лукарски твърди, че персоналният състав на евентуалното ново правителство с мандат на Реформаторския блок не е на дневен ред. Вместо това във фокуса стои въпросът дали България ще има стабилно управление. По думите на Лукарски до момента не са обсъждани смени на министри.

„Нашето виждане за кабинет е същото правителство, но с мандата на Реформаторския блок”, обясни той и уточни, че това е само тяхното виждане и трябвало да чуят дали ще получат подкрепа от колегите от ГЕРБ и Патриотичният фронт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Пуки
преди 7 години
Ясно е и на децата, че нов кабинет в този парламент няма да има. Защо разиграват тези калпави трагедии, може би ги е страх от народната любов. Раздялата с властта е трудна. Ако изчезнете никой няма да си спомня за вашите дела, но ако се задейства прокуратурата може да се радвате още на медийно внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още