IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До Комисията за защита на личните данни са подадени 4 хиляди жалби

Има усилия за въвеждане на новите правила и за обработване на личните данни по GDPR, но и има и нарушения, предупреди Венцислав Караджов, председател на КЗЛД

11:02 | 27.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има усилия за въвеждане на новите правила и за обработване на личните данни, които трябва да водят за защита. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

“През настоящата година, в която влезе в сила новият Регламент на ЕС за защита на личните данни (GDPR), жалбите до комисията са 4 хиляди, с около 300 повече в сравнение с 2017 година, съобщи той, но потвърди, че някъде формално се изпълняват задълженията от назначените служители за защита на личните данни.

Според него трябва индивидуална оценка в действията в отделните бизнеси.

“Най-честите констатирани нарушения са свързани с предоставянето на услуги на крайния потребител – телекомуникационни, комунални, както и при работа с държавната администрация", информира Караджов и предупреди, че трябва да се внимава какви критерии са заложени за използване на личните данни като например геолокация за влизане в интернет сайтове.

По думите на Караджов са налице усилия за по-голяма сигурност на личните данни, но трябва да се работи и за по-голяма ефективност.

Председателят на КЗЛД коментира, че трябва да се преценява дали са предприети технико-организационни мерки, или те са само на хартия. Според него в много случаи декларации се прилагат навсякъде, въпреки, че има ограничения къде да се идентифицира дадено лице и къде са обработват личните данни. Като пример той посочи областните администрации.

„Съвсем скоро биометриката ще се преобръща в цифров подпис“, обяви Караджов.

Той е на мнение, че след публичното обсъждане са направени професионални предложения в законопроекта на личните данни, но дебат ще има и през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още