Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До края на май "Булгаргаз" връща надвзетите пари на крайните клиенти

До 30 дни КЕВР трябва да преизчисли какви суми трябва да бъдат върнати на топлофикациите и на дистрибуторите на газ

До края на май "Булгаргаз" връща надвзетите пари на крайните клиенти

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

До края на май държавното дружество "Булгаргаз" ще върне всички надвзети пари на крайните клиенти, чиито цени на синьото гориво се определят от енергийния регулатор. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, приети единодушно от ресорната парламентарна комисия. Става въпрос за 150 млн. лв., които руската "Газпром Експорт" върна на българското дружество заради понижаването на цената с 40%, предава БНТ.

За потребителите и бизнеса това означава поевтиняване на фактурите на всички клиенти на топлофикациите у нас, които са на газ. Което най-вероятно ще бъде отразено в изравнителните фактури за настоящия отоплителен сезон, обясниха от КЕВР. Причината е, че заради извънредното положение отчитането на радиаторите няма да бъде извършено през май, каквито са законовите изисквания, а ще продължи и през следващите месеци, което ще даде възможност на топлофикациите да преизчислят сметките, пресмятайки намалената с 40% цена на газа.

Пари обаче на домакинствата няма да бъдат връщани. Разликата от завишените цени ще бъде прихващана в бъдещите фактури месец за месец. Фирмите, които са купували газ от свободния пазар, ще се наложи индивидуално да се договарят с "Булгаргаз" за тяхното обезщетение.

Още по темата

До 30 дни КЕВР трябва да преизчисли какви суми трябва да бъдат върнати на топлофикациите и на дистрибуторите на газ, обясни председателят на Парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов. „След като КЕВР се произнесе, има 14-дневен срок, в който съответно "Булгаргаз" трябва да изчисли сметките и до края на май надвзетите пари ще бъдат по сметките на клиентите на "Булгаргаз"“, казва той.

Едва след това тополфикацииите и газовите дистрибутори компенсират битовите потребители заради завишените сметки от август миналата година до края на март.

„Ще стане с прихващане за онези, които продължават да бъдат клиенти на топлофикации или там където са газифицирани и са купували от "Булгаргаз", или с пари на онези, които вече не са клиенти. На тях ще им бъдат върнати живи пари“, казва Таско Ерменков от БСП.

За да бъде удовлетворено и искането на бизнеса, който е купувал газ от свободния пазар, депутатите премахнаха забраната в първоначалния законопроект фирмите да се договарят за компенсацията директно с "Булгаргаз". Индустрията претендира за 45 млн. лв. надписани във фактурите от август миналата година. 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември