IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на май подписват всички договори между ВиК асоциации и оператори

Над 240 общини са на практика готови с окрупняването във ВиК сектора, 23 общини отказват да участват в консолидацията

10:39 | 05.04.16 г.
До края на май подписват всички договори между ВиК асоциации и оператори

До края на май ще бъдат подписани всички договори между ВиК асоциациите и операторите на местата, където консолидацията във водния сектор е приключила. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие благоустройството Николай Нанков по време на годишната конференция за водния сектор, организирана от Българската асоциация по водите.

Към момента са подписани 19 от 28 договора между асоциации и оператори във водния сектор, отчете Нанков.

Подписани са и договорите с изпълнителите на 14-те регионални прединвестиционни проучвания, които ще определят необходимите инвестиции в сектора, допълни той. До края на 2017 г. трябва да са готови формулярите за кандидатстване за финансиране със съответните проекти.

Остават обаче 23 общини, които засега не искат да участват в процеса по консолидация във водния сектор, който е в основата на реформата. Нанков коментира, че в момента им е подаден „морков”, за да довършат процеса и да могат да се възползват от европейско и държавно финансиране.

Той подчерта, че регионалният подход при инвестициите във водния сектор е основно изискване на европейските власти, за да стартират инвестициите във водна инфраструктура.

Зам.-министърът посочи, че населението на България намалява, което води до намаление и на потребителите, а малките общински дружества трудно биха могли да се справят с произтичащите от това предизвикателства, включително намирането на финансов ресурс за инвестиции.

Той посочи, че ефективността във водния сектор е от изключително значение, защото през следващите години ще бъдат осигурени около една четвърт от необходимите средства и те трябва да се насочат максимално добре.

Според различни анализи необходимите инвестиции във водния сектор до 2023 г. се изчисляват на 12 млрд. лева. До 2020 г. от еврофондовете, бюджета, чрез заеми и други източници могат да се осигурят около 3 – 3,5 млрд. лева, посочи Николай Нанков.

В момента малко повече от 240 общини са се включили в консолидираните асоциации във ВиК сектора, каза още той. За областите, където не всички общини са се включили в процеса по консолидация, ще има компенсаторни механизми, насочени към потърпевшите общини.

Всички общини, чиито ВиК дружества откажат да участват в консолидацията, остават без финансиране, подчерта Николай Нанков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още