IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на май са осигурени пари по мерките за запазване на заетостта

Борисов изиска до дни да бъде изработен план с критерии и здравни изисквания към туристите, които ще посетят България през летния сезон

13:17 | 12.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Осигурени са средства за продължаването на правителствените антикризисни мерки 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май включително. До края на май е гарантирана и помощта за родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда. Това стана ясно на работно съвещание, свикано днес от премиера, съобщават от пресслужбата на правителството.

В понеделник ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди удължаването на мерките 60/40 и 80/20 до края на май, информира социалният министър Деница Сачева в рамките на работното съвещание. 

Общо 40 млн. лева на 48 хил. души са изплатени по мярката „Запази ме“ за затворените бизнеси, съобщи тя.

„Осигурили сме още 13 млн. лева за изплащане  на компенсации до края на месец април за тези бизнеси, които продължават да бъдат затворени заради пандемията. Има възможност техните служители и работници да получат 75% от осигурителния си доход“, каза още Сачева. 

Министърът докладва, че ще продължи и изплащането на компенсации на родители, чиито деца се обучават в дистанционна форма на обучение заради пандемията. „До този момент на родители, които си гледат децата в онлайн среда, сме изплатили около 39 милиона лева за 42 хил. семейства. Разполагаме с още 30 милиона лева, които бихме могли да изразходим за тази мярка. До края на учебната година родителите на тези ученици ще бъдат подкрепени със средства в размер на една минимална работна заплата за едно дете и 900 лева за две и повече деца“, допълни още Сачева.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев информира премиера, че в последните дни е отчетено бързо увеличаващо се разпространение на вируса и в училищата.

„В 18 области на страната по данните на Националната информационна система има средна заболеваемост над 300 души на 100 хил. Там сме препоръчали на началниците на регионалните управления като участници в областните кризисни щабове да подкрепят решенията за преминаване в обучение в електронна среда за срок от минимум 2 седмици на учениците от 5 до 12 клас. На този етап това е разумното“, заяви образователният министър.

Вълчев докладва, че има готовност всяка една паралелка в страната да премине в електронно обучение.

Бойко Борисов даде нареждания на министрите и за работата на моловете.

„Направете среща с ръководството на моловете по места и им казвате – спазвате правилата, работите, не ги спазвате, тогава се сърдете на себе си. Като имаме претенциите за умна, интелигентна и иновативна нация, трябва ли да му се издава заповед на човек, за да спазва мерките“, риторично заяви Борисов. И отново призова българските граждани да пазят личното си здраве. „Всички виждат какво става с другите държави в Европа с месеци наред локдаун. В България е възможно най-либералното, но ние разчитаме и на чувството за самосъхранение, на чувството за отговорност, демокрацията е и отговорност“, посочи Борисов.

Премиерът изиска строг и постоянен контрол за спазването на противоепидемичните мерки у нас, което осигурява възможност за функционирането на бизнесите. „Не се страхуваме да носим отговорност. Ползваме локалния подход не защото ни е страх да вземем решение на централно ниво, а защото има градове и населени места, където няма толкова заболели и не виждам никакъв смисъл да слагаме всички под общ знаменател“, каза премиерът.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова информира, че предстои разплащането на остатъчната сума, която е в размер на 51 милиона лева, на фирмите и туроператорите, които са заявили дейност по отношение на 4% от оборота, отчетен през 2019 г.

„Първоначалната сума беше изплатена, сега остава да бъдат разгледани и проверени съответно с Националната агенция за приходите съответствието на декларираните информационни масиви, за да може ние да разплатим сумата“, уточни Николова. Тя посочи още, че контролът от страна на здравните власти по местата за хранене и настаняване е постоянен и стриктен.

Бойко Борисов изиска до броени дни да бъде изработен план за определяне на критериите със здравните изисквания към туристите, които ще посетят България през новия сезон.

„Да има критерии, по които всеки човек да е наясно как може да посети България. Още отсега да могат туристите в Европа, а и не само в  Европа, да знаят какво е необходимо, ако дойдат на почивка в  България. Така ще може и туристическият бранш да се подготви за дейността си“, изиска премиерът.

Борисов разпореди на Министерството на туризма и на Министерството на външните работи да се ангажират активно със създаването на този план, с който да се гарантира реализирането на летния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още