IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец отпада издаването на хартия на свидетелството за съдимост

Томислав Дончев обеща санкции за ведомствата, които не спазват законите

14:30 | 16.06.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Правителствена информацинна служба</em></p>

Снимка: Правителствена информацинна служба

До няколко седмици ще отпадне издаването на хартия на свидетелство за съдимост. С промени в 2 наредби пък ще се свържат имотният регистър и кадастърът, с нова електронна система ще се улесни продажбата и регистрацията на автомобили. Тези спешни мерки се набелязаха на съвещанието при премиера Бойко Борисов с администрацията и общините, съобщи БНР. 

В края на работната среща Борисов заяви, че най-дългият срок, в който трябва да се предприемат нормативни и други промени за намаляване на административния натиск върху хората и бизнеса, е един месец. Той изтъкна, че в случаите, когато не се спазват разписаните по закон изисквания за намаляване на административната тежест, ще бъдат наложени санкции и глоби.

„Целта ни е като гражданско общество и всеки на мястото, на което стои, да окаже натиск върху администрацията, която може на някои места да се справя прекрасно, но на други - дали от незнание, нежелание, мързел или саботиране, пречи на процеса“, заяви премиерът, цитиран от БТА.

Той добави, че много му се иска свидетелствата за съдимост да отпаднат като такъв документ, защото при отворен регистър би могло да се проверява от всеки, каза Борисов, като посочи, че това ще доведе до загуба на такси, но подчерта, че 26 милиона човекочаса се губят за вадене на удостоверения. Ако се сметнат таксите, които общините и държавата получават на фона на загубите за бизнеса, на нервите и негативните усещания на хората, мисля, че ще съумеем да ги поемем като бюджет, каза още министър-председателят. 

Борисов отбеляза, че през годините са вкарани много пари за регистри, но полза от тях към момента няма.

„Когато се губят дни да се извади един документ или непрекъснато повторно се иска един същ документ, всичко това създава едно усещане и за тревожност и за корупция. Всички прекрасно знаят къде са местата, в които се формират опашките. Където е необходимо, ще се вложат средства, където е необходимо ще се въведе личен контрол“, обясни още Борисов, цитиран от БНР. 

Вицепремиерът Томислав Дончев пък добави, че трябва да се премахнат незаконните такси. Той посочи данните от прокурорска проверка за общинските наредби и призова да се престане с взаимните обвинения между местна и централна власт.

Дончев обеща санкции за ведомствата, които не спазват и сегашните закони.

Преди седмица в МВР бяха приети краткосрочни и дългосрочни мерки за намаляване на административната тежест в КАТ.

Тогава вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че един от основните ангажименти на правителството е редуциране на административната тежест във всички сфери, припомня още Националното радио. 

Крайната цел е пълна електронизация и намаляване на поводите да се ходи в самите администрации, добави той.

Десетки административни режими в рамките на следващите няколко месеца могат да отпаднат, базирайки се на вътрешноведомствена справка, направена изцяло по електронен път. Именно това е голямата ни задача, заяви още Дончев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
Rumen_
преди 6 години
Аз преди около 9 месеца си вадих електронно свидетелство за съдимост (с електронен подпис). Много лесно и бързо става, срещу такса от 3 лв. Беше на два езика - Български и Английски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Чудесно.Постепенното въвеждане на новите електронни услуги са един от малкото безспорни успехи за това управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
killmore
преди 6 години
В България официалния език е български. Ако на някой чуждестранен инвеститор му трябва информация за негово дъщерно дружество, ще си я изиска или от самото дружество, което звучи най-логично, или ще си потърси нужните услуги, които предлагат превод, към който си иска език. Електронните услуги имат редица предимства. Това е бъдещето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
DADA
преди 6 години
И като ти трябва свидетелство за съдимост за чужбина?Как електронно ще го апостилираме и преведем?Защото електронния търговски регистър е на български и ако на някой чуждестранен инвеститор му трябва информация за негово дъщерно дружество или партньор или контрагент... нъцки - да знаеш български
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още