Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До октомври ще приключи категоризацията на хлебопекарните

Агенцията по храните включва производителите на хляб и сладкиши в три категории

Агенцията по храните ще категоризира всички хлебопроизводители и малки пекарни в страната, така че до есента да имаме ясна представа за състоянието на бранша, който досега беше най-силно засегнат от сивата икономика. Това съобщи пред Investor.bg изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов.

В първа категория са включени заводите и малките пекарни, които отговарят на санитарните изисквания за качество и са внедрили необходимите стандарти като HACCP, например. Втора категория ще обхваща компаниите, допуснали дребни пропуски, които могат да се преодолеят бързо. Третата категория са проблемните фурни, към които инспекторите са предявили предписания за състоянието на сградите или за оборудването.

Още по темата

„От направените проверки установихме, че половината от хлебопроизводителите имат пропуски, затова ще се наложат допълнителни инвестиции, за да отговорят на стандартите“, обясни още Войнов.

Агенцията продължава и с внезапните проверки из магазинната мрежа и ресторантите, планирани около Великден и Гергьовден. Досега са инспектирани над 3500 обекта, в резултат на което са иззети 110 хил. яйца без документи. Продуктите са унищожени, съобщиха от ведомството.

От създаването на агенцията досега са проверени общо 1700 производители на различни храни, като временно са затворени 13 фирми, сочи още отчетът на ведомството.

По статията работи: автор Екатерина Стоилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Безплатни чадъри и шезлонги на 25 български плажа