Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До три години БАН ще прогнозира явления и процеси с квантови технологии

Приключват строително-монтажните дейности и инсталиране на апаратура на Центъра за компетентност по квантова комуникация, посочи акад. Чавдар Руменин

До три години БАН ще прогнозира явления и процеси с квантови технологии

Снимка: Архив Ройтерс

Квантовите технологии са бъдещето. За момента нищо по-авангардно и иновативно не съществува. От една страна, се използват квантовите свойства на основата на квантовата физика и теория. Проектът на БАН и още няколко научни организации за Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска предстои да се реализира напълно, като една от целите на центъра ще бъде да се предсказват предварително някои неблагоприятни явления и процеси от критичната инфраструктура и от човешкия характер. За това информира в Bloomberg TV Bulgaria академик Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика към БАН.

Още по темата

"Създаването на такъв център е наистина достижение и за България, и за партньорите ни от ЕС. Той стартира преди около година и половина и вече приключва като строително-монтажни дейности и апаратура. Това е един интердисциплинарен проект, насочен към квантовата комуникация", обясни ученият и поясни, че от една страна, ще има възможност да се криптира информация и да бъде пренасяна чрез фотони.

По думите на акад. Руменин това е квантово свойство на светлината, с което се характеризира светлинният лъч, като той се дели на две части, които носят информация.

"Ще направим комуникационен експериментален канал за предаване на криптирана и декриптирана комуникация", уточни академикът и разкри, че ще се разиграват стратегически игри.

Чавдар Руменин се надява през следващите три години да започнат научните изследвания.

Европейската комисия даде 90% от средствата и за нашия център, и за други центрове, а останалите 10% са от Министерството на образованието и науката", поясни ученият.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 1450   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Браво, пожелавам ви успех!

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България