Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Добавката за социална интеграция ще е според намалената работоспособност

Парламентът прие окончателно промени в Закона за интеграция на хората с увреждания

Добавката за социална интеграция ще е според намалената работоспособност

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането. Това реши парламентът, като прие окончателно промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, свързани с интеграционните добави, съобщава БТА.

Право на месечна добавка, съобразно степента на намалена работоспособност, имат лицата с трайни увреждания над 18-годишна възраст.

До спешната промяна в закона се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания в Правилника за прилагане на закона. 

Още по темата

Поправките в закона касаят близо половин милион души в страната, уточнява БНР. С промените в закона се въведе и определянето на базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според гарантирания минимален доход, като месечната добавка за транспортни услуги в размер на 15 процента се запазва. Също така се запазва месечната добавка за ползването на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20 на сто от гарантирания минимален доход. 

С приетите поправки се ограничи рискът от отпадане на хората с трайни увреждания, които получават социални добавки, а също така се осигури и непрекъсваемост на получаваните до този момент месечни добавки с оглед на създадения правен вакуум.

Законодателните промени влизат в сила със задна дата от 12 юни.

База за определяне размера на месечната добавка за социална интеграция е гарантираният минимален доход, който се определя от Министерския съвет, съгласно Закона за социално подпомагане.

Месечната добавка за социална интеграция за хора с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, както и за такива с над 90 на сто намалена работоспособност с определена чужда помощ е в размер 20 на сто от гарантирания минимален доход. Парите за лица със 71 и над 71 на сто намалена работоспособност е в размер 15% от гарантирания минимален доход.

Лицата с определена чужда помощ имат право на добавка за покриване на разходите за един придружител, ако ползват такъв, в размер до трикратния размер на гарантирания минимален доход, но не повече от действително направения разход съгласно представените документи.
Месечната добавка за диетично хранене и лекарствени продукти е в размер 15 на сто от гарантирания минимален доход.

Максималният размер на целевите помощи се определя и актуализира със заповед на министъра на труда, съгласувано с министъра на финансите, министъра на икономиката и министъра на здравеопазването.

Всички висящи административни производства по издаване на индивидуални административни актове от Закона за интеграция на хората с увреждания се приключват по новия ред, записаха депутатите. Започналите и неприключили до влизането в сила на този закон производства се довършват по новия ред.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
От БСП поискаха Цветан Цветанов да напусне политиката