IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на мед в България е намалял с около 60%

Национален пчеларски протест е насрочен за 10 декември

10:27 | 27.11.18 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Добивът на мед тази година в страната е намалял с около 60%. Това е резултат от продължителните валежи, каза пред БНР Николай Куменов – председател на Федерацията на българските пчелари.

Докато в минали години износът на мед е достигал 12-15 хил. т, сега ще бъдат изнесени около 7-8 хил. т.

Смъртността на пчелите се е увеличила драстично заради употребата на пестициди, забранени в ЕС.

Пчеларите обаче не са получили подпомагане от държавата по схемата „де минимис“, която се прилага при неблагоприятна година. „Министърът на земеделието се обоснова с факта, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е регистрирала много малка смъртност“, обясни той. 

Разминаването на данните идва от това, че част от пчеларите не регистрират всяка една смъртност на пчелно семейство заради бюрокрацията.

В протестна декларация на пчеларите е вписано искане за заплащане на такса „Опрашване“ за всяко регистрирано пчелно семейство – по 60 евро годишно. Според Куменов на европейско ниво предложението има шанс.

В декларацията има и искане за криминализиране на нерегламентирано третиране на земеделски култури. Пчеларите настояват и да се следи за нелегалния внос на забранени пестициди в България.

Национален пчеларски протест е насрочен за 10 декември. Така ще завърши една много тежка година за пчеларите в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още