IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на волфрам ще застраши туризма, предупреждава кметът на Велинград

Според д-р Костадин Коев в общината няма проблем с качеството на питейната вода

09:55 | 02.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: община Велинград</em></p>

Снимка: община Велинград

Единственото богатство на Велинград е природата, минералните извори, чистият въздух, казва в интервю за вестник „Труд“ кметът на града д-р Костадин Коев. По повод плановете за добив на волфрам той коментира, че, ако това стане, има риск да бъде замърсена водата на Велинград.

„Туристите в града ще си намерят място, където да ходят, но какво ще стане с жителите на общината“, коментира той.

Кметът потвърждава, че туризмът е основният дял от икономиката на община Велинград. „Тук имаме на 76 минерални извора с различен химичен състав и различна температура, което е уникално...Природата на Велинград е уникална – въздух, вода, чистота. Не трябва дори да си помислят да го рушат“, казва кметът.

Концесионната зона е на 16 километра от града, в посока Сърница. Влизането в сила на  концесионния договор по думите му се оспорва в съда. „На Велинград не му трябва име като Рудозем, Мадан“, казва градоначалникът. 

По повод предупрежденията за състоянието на водата във Велинград от последните дни кметът казва, че е имало наличие на природен уран в два от водоизточниците, но водоснабдяването от тях е преустановено и в питейната вода уран няма.

Проблем има обаче с два водоизточника, които снабдяват Грашево и Мечо корито. Кметът припомня, че с промяната на наредба за качествата на водата за питейно-битови нужди през 2015 г. по изискване на Европейския съюз нормата от 0,06 е намалена на на 0,03 (мг на литър) и поради тази причина тази вода вече влиза в графата „опасна“.

„По старите наредби няма никакво завишение, а сега може би е малко над новите норми, но и това не е сигурно, защото очакваме новите проби. Всекидневно караме вода – по три тона и половина. Населението не страда от липса на питейна вода“, пояснява той.

Според него различните проби показват противоречиви резултати и последни измервания показват, че всичко е в нормите.

„Прокуратурата се самосезира и надявам се, че скоро ще излезе всичко наяве, но този шум, тази истерия, която се създаде около Велинград, е адски неприятна, защото по непроверена информация се породиха внушения, които вредят на общината“, казва кметът. Той декларира, че няма проблем за туристите и жителите на общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още