Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Добра идея ли е да обложим износа на ток със задължения към обществото?

Това би предизвикало обратен ефект - цената на тока в България ще се повиши, смята депутатът от ГЕРБ Валентин Николов

Искането на бизнеса, подкрепяно и от икономическия министър Божидар Лукарски, да се обложи износът на електричество с такса „Задължения към обществото” реално ще постигне обратен ефект – приходите в НЕК няма да се повишат, а производители на електричество ще фалират.

Това коментира пред журналисти депутатът от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. Той посочи, че средната цена на електричеството в региона е 56 лева за мегаватчас и за да са конкурентоспособни производителите всъщност ще трябва да продават много под себестойност – реално цената ще покрие основно таксата.

Производствената цена на ТЕЦ „Марица Изток” 2 например в момента е около 60 лева за мегаватчас.

Мотивите на бизнеса обаче са, че производителите на електроенергия също трябва да се съобразяват с реалностите на пазара и да понесат своите задължения към обществото.

Николов контрира, че с тази мярка няма да бъде постигнато намаление на цената на електричеството у нас (чрез по-големи приходи от таксата), а дори напротив.

„Цената на тока ще падне, ако има повече производство. Ако се въведе такса върху износа, ТЕЦ Марица Изток 2 например може да фалира и тогава всъщност цената ще се повиши, защото производството ще намалее още”, посочи Николов.

Той припомни, че затварянето на централа ще повлече след себе си и проблеми с мините и други свързани с нея дейности.

Още по темата

Припомняме, че премахването на таксата за зелена и кафява енергия, по-късно преименувана „Задължения към обществото”, за износа беше един от приоритетите на кабинета Пламен Орешарски в областта на енергетиката.

Тогава правителството коментира, че тя е „запушила” износа и е една от причините за тежкото състояние на сектора.

Представителите на индустрията обаче недоволстват, че това не е справедливо спрямо българската икономика. Те посочват, че при това положение компаниите в съседните държави, които купуват електроенергия от България, всъщност получават по-добри цени и са по-конкурентни на пазара.

Това беше изтъкнато по време на среща с правителството, организирано от КРИБ преди няколко месеца. Тогава правителството и икономическият министър Божидар Лукарски обещаха да преразгледат положението и заявките бяха, че се върви към въвеждането на такса, макар и минимална и съобразена с реалностите на регионалния енергиен пазар.

Валентин Николов коментира и предложението на КЕВР за новите цени на тока от 1 юли. Според него с действията си регулаторът ще запази сегашната ситуация, но пък не се трупат нови дефицити. Според него НЕК може да покрие част от липсващите средства от продажбата на електричество от водните си централи.

Депутатът изчисли, че производствената цена от ВЕЦ-овете на НЕК е 28 лева за мегаватчас.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
6
 
4
преди 5 години
От асоциацията имат и конкретни предложения за решаване на проблема. Освен намаляването на разхищенията, Велев предложи облагането на износа с част от таската „Задължения към обществото”. Според него тя може да не бъде фиксирана, а да зависи от ситуацията на пазара.

По този начин ще се открие резерв от „стотици милиони, които отиват в джобовете на няколко души” - http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-velev-zloupotrebi-i-razhishteniia-povishavat-cenata-na-toka-196870/

ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС е защо НЕК не изнася тока - http://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/Dokazatelstva/Electricity%20Export%202015%20Prediction%20-%20Copy.jpg

В НЕК да не би да са *** ?! ,че не могат да изнасят те директно тока

Ако се спрат кражбите тока ще трябва да се намали

Трябва да се провери това - http://www.vestnikataka.bg/2014/10/%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BC-54-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%E2%80%9E%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/
5
 
3
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
Нашата фирма е една от тези, които ще са с най-голямо увеличение и въпреки това, казвам, че не смятам, че е нормално да облагаме износа на ток с тези такси. Ясно се видя, когато се премахнаха, че беше увеличено потреблението. Ясно е че основния проблем е в нецелесъобразното законодателство и подписаните в последствие договори, което според мен означава, че основната тежест трябва да дойде през бюджета, защото държавата е тази, която е сбъркала и тя трябва да се оправя.
5
 
3
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Toва е въпиющ тъпизъм.Щото не може да се облага нещо което няма да го има.Освен това ще спрат и малкото работещи централи и там няма да облагате нищо.*** глава затрива
6
 
3
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Toва е въпиющ тъпизъм.Щото не може да се облага нещо което няма да го има.Освен това ще спрат и малкото работещи централи и там няма да облагате нищо.*** глава затрива

Още от Икономика и политика
Цветан Цветанов представи лицата на новата си партия