IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Атомстройекспорт няма никакво основание да иска 1 млрд. евро обезщетение

От левицата пресметнаха колко ще струва енергийната политика на кабинета на българите

17:16 | 11.09.12 г. 7
Добрев: Атомстройекспорт няма никакво основание да иска 1 млрд. евро обезщетение

Искането на "Атомстройекспорт" към България за обезщетение от 1 млрд. евро заради отказа да се строи АЕЦ "Белене" няма никакви основания.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти в Ерусалим във връзка с информацията за увеличаване иска на „Атомстройекспорт“ срещу НЕК до 1 млрд. евро.

Добрев беше категоричен, че няма никакъв шанс делото да бъде присъдено в полза на руската страна.

Министърът на икономиката потвърди, че има внесен иск и писмо до Националната електрическа компания. По думите му искът не отговаря на принципните договорености, които сме имали с „Росатом“ и „Атомстройекспорт“.

"През тези шест месеца, от момента, когато българското правителство и българският парламент взеха решение да спрат АЕЦ „Белене”, не сме се осланяли на тези принципни договорености, а сме изработвали своята защитна стратегия. Ние сме изготвили нашата защитна позиция. Работим с най-добрата адвокатска кантора в света за дела срещу Русия и в продължение на тези шест месеца изготвихме защитната си позиция", обясни Делян Добрев.

Добрев коментира, че руската страна има право на такъв арбитраж, но няма никакви основания за сумата, която е цитирана от 1 милиард евро.

Той припомни, че през 2006 г. е проведен конкурс, който е бил опорочен от самото му начало. По думите му днешната ситуация е в резултат от извършено тогава предателство срещу българската държава. 

Министърът на икономиката и енергетиката призова прокуратурата да излезе със заключения по проверката както за конкурса, така и за допълнителните споразумения. Трябва да се потърси отговорност и от лицата, които са се облагодетелствали от сключването на договор за над 200 млн. лв., който надхвърля две хиляди пъти прага на обществените поръчки, смята Добрев. Според него тези средства са дадени от руската страна на български фирми.

Делян Добрев призова Народното събрание да сформира временна парламентарна комисия, която да проучи как е проведен конкурсът и как са сключени договорите. 

На въпрос дали остава вариантът за произведения вече реактор, министърът отбеляза, че именно това озадачава българската страна. Ние заявихме, че сме готови да използваме готовия реактор за строителството на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй".„Като се върна в България, ще говоря с „Росатом“, ще помоля и премиера на разговори с президента Владимир Путин при негова визита да коментира също този въпрос, за да имаме яснота“, добави Добрев.

Междувременно от левицата обявиха на извънредна пресконференция, че парите за иска на Атомстройекспорт"„ще ги плаща всеки един от нас“.

Лидерът на БСП Сергей Станишев посочи, че средствата за спирането на този икономически изгоден проект ще се плащат тепърва, но няма да има възвръщаемост. Затова според него хората трябва да бъдат информирани за АЕЦ "Белене" и да се проведе първият референдум в историята на България, предаде БТА.

Депутатът и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отбеляза, че тези средства вече се плащат. Той посочи, че 13-процентното увеличение на електроенергията от 1 юли означава 700 млн. лева, от които половината са заради ВЕИ-та, но другата половина са за да се капитализира НЕК, за да може да си изплаща ангажиментите по АЕЦ "Белене".

Ако бяхме реализирали "Белене", догодина вече щяхме да реализираме печалби, с които да финансираме самия проект, когато обаче той не се реализира, сметките се поемат от компанията, която го е инициирала- в случая НЕК, посочи Овчаров. НЕК е сто процента държавата, така че всички искове оттук нататък и всички плащания и 250 млн. евро кредит към БНП Париба и 1 млрд. евро към руската страна трябва да бъдат платени от българските граждани, добави той.

Овчаров изчисли, че за четирите години мандат на ГЕРБ българската държава ще се натовари с около 2 млрд. годишни плащания само за енергетика при най-минимални оценки, т.е. обикновения българин за следващите 20 години ще трябва да плати по 5500 лева всеки.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 11 години
Kaлинчо е напълнил гащите от страх.Гледах го по Канал 1 направо се е на....л
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Айде сега борисов да поиска Клинтънова да плати тия пари, задето му нареди да спре проекта Белене !!!Ще поиска, друг път - ние ще платим като попове блюдолизничестното на тоя *** и ***... както винаги сме плащали зулумите на управляващите досега !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ако е истина това кой ще ни защитава в арбитражния няма страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Не знаеш какви ги е дробил Р.Овч. с мафията .Още помня обществените поръчки на социалната министърка с чанта от крокодил, етническия внос на фургони ,Цанковото камъче ,имотите на БНА и МНО ,цени на лекарства .Като се поровиш из договорките на предишните та до 1989,коса щи настръхне .Това с рушветите на руската олигархия ,не са напразни .Виж Сименс какво даде на гръцките мутри ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
dakl
преди 11 години
Класически случай когато поради глупостта на българските управници ще получим всички "екстри" в т.ч."ще изядем и солта".А приказките на министри- еднодневки, какъвто е Д.Добрев, са само прах в очите на публиката!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още