IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев иска прокурорска проверка на нарушенията около изграждането на АЕЦ Белене

На фона на заведения иск България няма как да продължи диалога с Русия по темата АЕЦ “Белене”, коментира икономическият министър

21:27 | 14.09.12 г.
Добрев иска прокурорска проверка на нарушенията около изграждането на АЕЦ Белене

Прокуратурата да провери констатираните от държавната финансова инспекция нарушения при възлагането на обществени поръчки за изграждането на АЕЦ “Белене”.

За това призова министърът икономиката Делян Добрев в предаването “Панорама” по БНТ.

През юли Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) съобщи в доклада си за дейността през второто тримесечие, че Националната електрическа компания (НЕК) в нарушение на закона не е провела обществена поръчка за демонтиране на стари сгради и конструкции на площадката на втората атомна, въпреки че извършените разходи възлизат на над 101,5 млн. евро.

Делян Добрев отново обвини предишното правителство заради увеличения до 1 млрд. евро иск на руската компания "Атомстройекспорт" към НЕК.

Той подчерта, че всички финансови ангажименти и решението за строителство на централата са взети в периода 2006-2009 г.

Добрев посочи, че на фона на заведения иск България няма как да продължи диалога с Русия по темата АЕЦ “Белене”. Той коментира, че страната ни има достатъчно аргументи, както и че се готвим за делото с една от най-добрите адвокатски компании.

Икономическият министър призна, че българските политици са били изненадани от руското решение и затова е имало много спонтанни реакции. Той посочи, че страната ни ясно е заявила позицията си на Москва и се е държала като коректен партньор.

“Изненадата се дължи на това, че през цялото време ние работехме като коректни партньори не само по тази тема, а и по темата за Южен поток”, коментира Добрев.

Той допълни, че до края на годината очаква три-четири сериозни инвестиции в българската икономика, като две от тях вероятно ще бъдат обявени до края на този месец.

Единият от потенциалните инвеститори е в сектора на автомобилостроенето и смята да произвежда части за автомобили, а другият инвеститор е от ВРО сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още