IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Надяваме се на повече от 11% отстъпка от цената на газа

Вероятно новата цена на синьото гориво ще стане ясна до седмици

11:13 | 13.11.12 г. 2
Добрев: Надяваме се на повече от 11% отстъпка от цената на газа

Надяваме се цената на газа от първи януари 2013 г. да бъде по-добра от сегашната. Към момента работим денонощно, за да успеем да договорим по-добри условия, като ще се опитаме да постигнем отстъпка от повече от 11% на цената на газа от следващата година.

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в интервю за агенция Фокус по повод изграждането на проектогазопровода „Южен поток“ и отстъпките от цената на синьото гориво от началото на следващата календарна година.

Добрев допълни, че въпросът ще намери решението си в близките няколко седмици.

Тези дни се заговори, че страната ни иска да спечели още малко време и да договори допълнителни отстъпки от цената на газа, тъй като руският газов гигант „Газпром“ наскоро намали цената на синьото гориво за Полша. Още преди седмица икономическият министър съобщи, че очаква по-голямо намаление в цената на синьото гориво догодина.

Според говорителя на руския газов гигант Сергей Куприянов обаче отстъпките са договорени отдавна, а в момента София и Москва разговарят само по „процедурни въпроси“.

Междувременно вчера българският държавен газов доставчик „Булгаргаз“ обяви, че ще чака подписването на договор за доставка на природен газ от началото на 2013 г. От дружеството подчертаха, че условията по договора ще се отразят в цената на природния газ за първите три месеца на следващата година.

Компанията трябва да внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предложението си за цената на синьото гориво в периода януари-март 2013 г. на 10 декември.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Интересно е ние какви отстъпки сме направили, за да ни дадат тази отстъпка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Давай, Добрев!И имай късмет да се окаже, че си се пенявил само пред БТА-то!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още