IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев очаква по-голяма от 11% отстъпка за руския газ

Подписването на окончателното инвестиционно решение за "Южен поток" ще бъде през следващата седмица

21:18 | 07.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Добрев очаква по-голяма от 11% отстъпка за руския газ

 

„Отстъпката от 11 процента за природния газ ще действа до 31  декември т.г., най-малкото, за което ще се борим, е тя да остане същата догодина, но аз мисля, че ще бъде по-голяма“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, след като бе изслушан в икономическата комисия в парламента за проекта "Южен поток", предаде БТА.

През следващата седмица трябва да са ясни параметрите на  новия договор за доставки на руски газ, посочи той. "Все още  вървят преговори за цената на доставките на газ от Русия.  Осъзнаваме колко са важни тези преговори. Един долар разлика в  цената на газа при консумация от 3 млрд. кубика означава 3 млн. долара на година", отбеляза Добрев.

По думите му подписването на окончателното инвестиционно  решение за "Южен поток" също ще бъде през следващата седмица, а  не на 9 ноември, както бе предвидено, тъй като тогава е Ден на траур във връзка с кончината на българския патриарх.

Пред членовете на комисията Добрев заяви, че не са правени  никакви тайни договорки по проекта "Южен поток". Основанията за взимане на положително инвестиционно решение са избор на вариант на трасе, което вече е одобрено, разработени финансови модели и бизнес план, които са изпълними, и в бъдеще - доставка на природен газ за България, заяви министърът.

Той представи техническите параметри на проекта - избраното трасе на газопровода започва на 2 км южно от Варна и приключва в Сърбия. То е с дължина 538 км у нас, като в по-голямата част ще се състои от две тръби. Общата стойност на проекта е 3,308  млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още