IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев предлага въвеждането на "умни" електромери

Собствениците на вили да предплащат за електрическата енергия на ваучерен принцип, иска още икономическият министър

14:43 | 12.02.13 г. 7
<p>
	<em>Делян Добрев по време на проверка на електромер в столицата.</em> Снимка:<em>БТА</em></p>

Делян Добрев по време на проверка на електромер в столицата. Снимка:БТА

В най-скоро време в България трябва да започне подмяната на обикновените електромери с т.нар „умни" уреди, които изпращат отчетените данни дистанционно чрез модем, коментира пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

По-рано днес икономическият министър присъства на проверка на електромер в столично жилище, чийто собственик е подал сигнал за завишена сметка за електроенергия. Уредът беше представен за проверка в Българския институт по метрология (БИМ).

По думите на Добрев започнатите проверки няма да решат дългосрочно проблема, тъй като в голяма част от случаите ще се окаже, че електромерите не са изправни и те просто ще бъдат подменени за сметка на електроразпределителното дружество.

Енергийният министър обясни, че най-важната стъпка за решаване на проблема с високите сметки е подмяната на старите уреди за отчитане на потреблението на електричество с електромери, които ще носят полза за потребителите и за цялата енергийна система.

"Тези „умни" електромери комуникират директно със системата и изпращат показанията чрез модем. В този случай няма да има инкасатори, които да минат на всеки 30, 35 или дори 40 дни, а точно на 30-ия ден, в точен час, електромерът ще изпрати отчетените данни за изразходвана електроенергия", обясни Добрев, като добави, че така няма да има съмнение, че "инкасаторът е видял една цифра, а е записал друга".

Според министър Добрев новият тип „умни" електромери ще помогне и за либерализирането на пазара на електроенергия у нас. От 2007 г. насамвсяко едно домакинство може на хартия да избере доставчика си на електроенергия и е позволено това да не е нито едно от трите ЕРП-та в страната. Проблемът е обаче, че няма търговец, който да предложи такава услуга на клиентите, защото му трябват средства за каси, заплати на инкасатори и т.н.

Когато обаче имаме един „умен" електромер, няма нужда от такива инкасатори и каси, отбеляза министърът. Той обясни, че поставянето на тези електромери няма да е за сметка на самите потребители.

"Ако държавният регулатор приеме подменянето на тези електромери, ще трябва да задължи самите електроразпределителни дружества да подменят сегашните уреди за тяхна сметка" обясни подробно ресорният министър.

Собствениците на вили - с ваучери за предплатен ток

Добрев предложи още собствениците на вили да предплащат за използване на електроенергия. Системата наподобява тази на мобилните оператори и предплатените им карти.

"Тази услуга е изключително подходяща за вилни зони. Собствениците на вили, които не ги ползват целогодишно, могат да си купят ваучер за електроенергия за 100 лв.хнапример, след което да наберат цифрите на ваучера на електромера си и той да се зареди със съответното количество електронерегия", обясни Добрев.

БСП поиска да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да провери дейността на електроразпределителните предприятия /ЕРП/ - изпълнение на приватизационните договори, ценообразуване, оценка на извършените разходи от дружествата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Формула - Колко струва токът и как се изчислява! http://borsi.blog.bg/politika/2013/02/12/formula-kolko-struva-tokyt-i-kak-se-izchisliava.1052472
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
vitos
преди 11 години
Ха, така ли се тушира общественото недоволство - снимка пред ел таблото с електромер в ръка. А до онзи ден не чу се налагаше да мърда от удобното кресло в кабинета. Работата на министъра не е да се прави на инкасатор. Знае какво трябва да се направи ама няма да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
JasonBourne
преди 11 години
Аз предлагам въвеждането на умни министри и премиер, ама...кой ти слуша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
zdravko1
преди 11 години
Кво се правят на ударени, да направят енергийна борса и да се приключва с въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
И ТАЗИ БИЛ ГОЛЯМ ГЯВОЛ, БЕ...Според министър Добрев новият тип умни" електромери ще помогне и за либерализирането на пазара на електроенергия у нас. "КАЗВА НИ...:" - КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА БЕЛИЯ ПРЕЗЕРВАТИВ..., ЩЕ СИ СЛОЖА ЧЕРВЕН..., АМА ОТЪРВАНЕ НЯМА ЩЕ ВИ ЕБ@, ДО ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ...."А В ГЕРМАНИЯ:- В Германия електромерите не отчитат ток с по-ниско напрежение от 210 волта...! А иначе ток си имаш, ама в България те не можело да се въведат...- ЯВНО И ТОЗИ НЕРЕЗ ТОЗИ ЩЕ ГО СКОПЯВАМЕ....!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
ГОЛЯМ ГЯВОЛ БИЛ ТОЯ, БЕ..." - Ще бъде променен видът на фактурата, защото хората се затрудняват, заяви и.д. председател на ДКЕВР, Андон Роков..."КАЗВА НИ...:" - КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА БЕЛИЯ ПРЕЗЕРВАТИВ..., ЩЕ СИ СЛОЖА ЧЕРВЕН..., АМА ОТЪРВАНЕ НЯМА ЩЕ ВИ ЕБ@, ДО ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ...."А В ГЕРМАНИЯ:- В Германия електромерите не отчитат ток с по-ниско напрежение от 210 волта...! А иначе ток си имаш, ама в България те не можело да се въведат...- ЯВНО И ТОЗИ НЕРЕЗ ТОЗИ ЩЕ ГО СКОПЯВАМЕ....!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още