IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Рано е да се говори за обрат в проекта АЕЦ „Белене”

Централата може да бъде изградена като частен проект, но България да придобие дял в бъдеще, каза икономическият министър

09:41 | 27.09.12 г. 15
Добрев: Рано е да се говори за обрат в проекта АЕЦ „Белене”

Много е рано да се говори за обрат в проекта АЕЦ „Белене”, защото инвеститорът трябва да запознае българската страна с условията на своята оферта. Това заяви  енергийният министър Делян Добрев в интервю за bTV по повод на информацията от вчера, че американска компания проявява инвеститорски интерес към проекта за втората атомна централа у нас.

„На този етап не става въпрос за рестарт на строежа,” каза икономическият министър. Той обясни, че ново начало може да се положи, ако американският консорциум „Глобъл пауър” се ангажира с това България да не дава държавни гаранции за проекта и всички разходи по „Белене” до момента да бъдат възстановени. Трябва да бъде постигнато споразумение и за арбитражните плащания, които да бъдат поети от инвеститора, добави Добрев.

„България трябва да излезе най-малкото на нула при реализацията на „Белене”, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Ако проектът се развие на частен принцип, без държавни гаранции, той се превръща в една частна инвестиция в страната. Важно е кои са акционерите зад „Глобъл пауър консорциум” и това дали могат да направят такава инвестиция и да я управляват, каза Добрев. 

Министърът разясни хронологията на обрата по проекта, като посочи, че разговорите се водят от миналата седмица. Консорциумът се свързал с НЕК и отправил предложението за разговорите за евентуално закупуване на проекта „Белене”.

От думите на енергийния министър става ясно, че на този етап държавата не е наясно кой стои зад американския консорциум и затова не бърза с размразяването на проекта. „Няма да вземем решение за размразяване на ядрения проект, без да знаем кой стои зад този инвеститор,” каза Делян Добрев.

„Предишната концепция беше държавата да има 51% от централата, а някой друг да даде парите. Търсихме стратегически инвеститор, но тази концепция не проработи,” коментира Добрев.

На въпрос за дела на страната ни в собствеността на проекта Добрев отговори, че собствеността на консорциума може да се смени по време на изграждането на втората българска ядрена централа, но България може да договори опция за закупуване на дял от него, ако инвеститорът реши да продава в бъдеще, въпреки че в началото проектът стартира като частен.

Добрев обобщи досегашните предложения на американския консорциум, като посочи, че „Глобъл пауър” са съгласни да поемат разходите на НЕК, също така и преговорите с „Атомстройекспорт” за отпадане или прехвърляне на исковете към новата компания, не искат държавни гаранции и са готови да поемат ядрения риск.

Припомняме, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще внесе в парламента проекторешение за даване на мандат на правителството да води преговори за АЕЦ „Белене".

Инвеститорът трябва да представи план, въз основа на който правителството ще оформи концепция за бъдещите преговори.

Днес се очакват разпалени дебати в пленарната зала, след като от опозицията изразиха различни съмнения около внезапното предложение. От БСП смятат, че инвеститорът не е неочакван, и че разговори с него се водят от шест месеца. А решението на правителството да представи идеята сега е паническа реакция срещу готвения референдум за ядрената енергетика. От ГЕРБ пък контрират, че чрез „Глобъл пауър консорциум" се търси начин да се защитят националните интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Добре подготвени правителства са строили атомни централи само за да открият години по-късно, че са направили много скъпа грешка. Вземете например Великобритания през 60-те години. Страната изпитва остър дефицит на електричество, което води до спиране на тока и впоследствие избирането не лейбъристки кабинет през 1964-а. Новият министър на енергетиката и бивш синдикалист Фред Лий бил явен поддръжник на ядрената енергия, затова решава да построи пет реактора по британски прототип като част от програмата Магнокс. Министърът твърди, че програмата ще осигури евтино електричество и ще гарантира износ. Мисля, че ударихме джакпота, заявява той (Henney, 1988).Четиридесет години по-късно британския икономист Джон Кей описва политиката на Фред Лий като най-лошото икономическо решение правено някога от богата държава (Kay, 2004). Всеки реактор отнема средно по 20 години за строеж, и още 30 преди да достигне планираното производство. Междувременно разходите по строежа надвишават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Източника е nauka.bg . Ей това са последните данни , и странно никой не говори за тях . Подхвърлят се едни милиарди сякаш говорим за джобните на децата ни : 2 милиарда долу , 2 милиарда горе : смешна работа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Това ако е вярно (аз не го слагам под съмнение) показва че ядрените мощности навсякъде по света са инструмент използван от политиците за да източват средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Не за първи път финансови прогнози за ядрена централа се оказват фрапиращо грешни. Финландския реактор в Олкилуото, първоначално оценяван на ?2.5млрд и планиран за пускане през 2010, в момента закъснява с 4 години и вече струва над ?5.9млрд. В Индия последните десет построени реактора са стрували три пъти повече от първоначалните планове. В САЩ при 52 от реакторите средното надвишаване на бюджета е било 420% (Ber
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ще го кажа по-кратко - само *** би се захванал с ЕДЪР бизнес, който за смешните 26 години ще ти върне само главницата без лихвите.Освен това остава въпроса за задължителните посредници набутани в договора за АЕЦ Белене и на входа (ядреното гориво) и на изхода (еФФФФтиния ток). С тяхна помощ централата може да не възвърне вложените в нея средства и за 60 г.Много искам еврокомисията да публикува цялата документация и споразуменията за АЕЦ Белене за да се спре с тези манипулации по този заробващ България проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Остави , това е невъзможна тема . Друго трябва да ги притеснява а и всички нас . По принцип бюджета на централата е прогнозен - до колкото съм прочел няма АЕЦ който да се е вместил в бюджета си , като рекордьор е АЕЦ в САЩ който надхвърля двойно бюджета си - от планирани 10 млрд. долара финишира над 20 млрд. Отчитайки историята ни с големи инвестиционни проекти мисля че знаете отговора . За справка : по време на соца Радомир е планиран за 950 милиона лева и набъбва до 1,618 милиарда . Такаче отчитайки историческия ни опит аз съм силно притеснен за бюджета на тая централа . Само да напомня до момента централата започна с бюджет от 3.9 млрд. евро и в момента е 10.5 млрд. евро . - на колко ще се спре : един господ знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Руменчо - здрасти батковото!Всички средства които трябва да се вложат за да се реализира проекта са около 10, 3 милиарда евро. Ако ги нямаш и искаш да си имаш този проект ги вземаш с лихва. Ти ми кажи колко е тя.При тези разценки дето си ги дал излиза че за 26 години централата ще си върне 10,542 милиарда евро. Ако си на кредит ще трябват още не малко годинки за да връщаш и лихвите. И накрая като теглиш чертата се оказва че за 40 г. си изхранвал кредитодателя и собственика на технологията. И това е най-оптимистичния сценарии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
data,- Извини ме за немърливостта ми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това е цитат . Илиян Василев е източника .Бивш посланик в Москва , другото можеш да си го провериш в нета . И да му пишеш ако искаш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
До И.ВАСИЛЕВ,- КОЕТО Е ТАКА - ТАКА СЕ Е...Между политиците и гангстерите няма разлика... И едните и другите са...:- ОРГАНИЗИРАНА ГРУПА ОТ ХОРА..., ЦЕЛЯЩИ ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ..."От най-новата българска история знае...:- В СПОСОБИТЕ И МЕТОДИТЕ ИМ НА ДЕЙСТВИЯ НЯМА РАЗЛИКА...ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още