IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Трасето на "Южен поток" няма да ползва старата газопреносна мрежа

Инвестицията в проекта ще бъде над 3 млрд. евро, потвърди икономическият министър

10:04 | 08.11.12 г. 2
Добрев: Трасето на "Южен поток" няма да ползва старата газопреносна мрежа

Трасето на газопровода "Южен поток" ще бъде изцяло ново съоръжение и няма да ползва в нито една своя отсечка съществуващата газопреносна система. Това заяви днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод на предстоящото подписване на договора за изграждане на газопровода на българска територия, съобщи БТА. 

Икономическият министър посочи, че ползите от "Южен поток" за България са многостранни и изтъкна приходите от транзита на газ, които ще получава страната ни, и разкриването на нови работни места.

Инвестицията в проекта ще бъде над 3 млрд. евро, потвърди Добрев, и уточни, че точната му стойност ще стане ясна, след като се състоят процедури за избор на изпълнители.

На вчерашното заседание на Министерски съвет беше решено подписването на договора за "Южен поток" да се обвърже с новия договор за доставка на природен газ от Русия. Подписването на договорите обече се отлага за следващата седмица, защото утрешният ден 9 ноември, когато бе предвидено подписването, е ден на национален траур заради кончината на патриарх Максим.

Добрев посочи, че през следващата седмица ще стане ясна и новата цена за доставка на руски газ. Според министъра тя ще бъде по-изгодна от сега действащата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
boogeyman
преди 11 години
едно много хубаво и изчерпателно изказване на Добрев, само дето не разбрах две несъществени подробности: -кой ще финансира проекта и -какъв % от тръбите на наша територия ще бъдат наша собственост. ..но както вече казах - това са несъществени подробности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още