Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Доц. Ангел Кунчев: Не съм оптимист при нова вълна на COVID-19

Очакваме средства от Европейската комисия за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението, съобщи главният държавен здравен инспектор

Доц. Ангел Кунчев: Не съм оптимист при нова вълна на COVID-19

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Недобра перспектива пред Европа, не само заради делта варианта на COVID-19, но и заради четвъртата вълна, която започва да засяга все повече страни. Това прогнозира в "Денят започва" по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

Според него, до края на юли ситуацията ще остане спокойна, но след август може да очакваме значително повишение на заболяваемостта, защото трендът се променя –  случаите започват да нарастват във все повече страни в Европа.

„В момента в България ситуация е прекрасна, но така ще бъде още една седмица. Досега ние имахме ниски нива на заразяване, но от август ще има повишаване на заболеваемостта. Причината е, че мутацията делта на вируса вече се разпространява масово в България", посочи Кунчев. „Аз не съм оптимист, последствията при нас от COVID-19 ще бъдат тежки, защото има много малко хора, които са имунизирани. Ако сега се правят нещата както трябва, резултат ще има след години. Трябва да има просто по-силна имунизационна кампания“, обясни той.

По отношение дали да бъде въведено задължително ваксиниране на определени професии, Кунчев е на мнение, че за медицинските и социалните работници такава мярка може да бъде оправдана.

„Очакваме да излязат още две  ваксини и те да бъдат с променено съдържание“, посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му 100 милиона лева са предвидени за страните членки за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението.

„България кандидатства по този проект. Към момента, този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на Европейската комисия, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата“, обясни доц. Кунчев.

Що се отнася до количествата неупотребявани ваксини, с които разполагаме, чийто срок изтича, главният здравен инспектор потвърди, че на Балканите вече има държави, които са пожелали да получат дарение от ваксини, водят се преговори и с Бутан.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 септември