Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Доц. Григор Сарийски: Трябва да се повишат разходите за социална защита

Необходима е стратегия за изравняване на доходите в България, препоръча ученият от Икономическия институт на БАН

гледано: 3692   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Намаляването на бедността у нас може да се случи, ако се предприемат мерки, насочени към изравняване на доходите.
Трябва да се повишат разходите за социална защита, независимо дали през косвени данъци или налагане на стръмна данъчна скала. Това е въпрос на политика и дългосрочна стратегия, посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Григор Сарийски от Икономическия институт на Българската академия на науките (БАН).
Още по темата

Ученият коментира темата с предложените промени в определянето на линията на бедността в България в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Идеята е социалният министър да предлага линия на бедността, когато има забавяне на темпа на растеж на БВП. Ако предложението бъде прието в първоначалния му вид, министърът ще може да определя линията на бедността, както му харесва. В този смисъл това едностранно определяне е доста спорно", смята доц. Сарийски и посочи, че с доходи под линията на бедност са близо 19% от българското население по данни на Евростат.

Ученият информира, че индексът на Джини (който се използва за статистическа характеристика на разпределенията на благата в едно общество - бел. ред.) се е увеличил от около 36 до 41 на сто.

"Богатите стават все по-богати, а бедните едва се издържат", заяви той и напомни, че България има един от най-ниските дялове от БВП на разходи за социална защита. 

Сарийски подчерта, че стратегията за усвояване на евросредства трябва да е изпълнима, защото иначе Европейският съюз може да спре част от парите за България или да принуди страната да възстанови част от получената сума.

Според него е трудно да бъдат заложени изпълними мерки и цели по отношение на конкурентоспособността. Конкурентоспособност със слабо подготвени хора не може да се изпълни", е мнението на икономиста.

Той препоръча да има обективен критерий за оценяване на истинската подготвеност на хората на пазара на труда.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 година
И този път както никога досега. Иначе се задава жесток народен линч за корумпирани политици, прокурори, съдии, полицаи и олигарси.

Още от Икономика и политика
Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт