IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Киселова: Възможно е президентът да разпусне парламента и да няма ЦИК

Не бива да изключваме вариант за трети мандат и съставянето на кабинет, коментира експертът по конституционно право

11:01 | 29.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Доц. Киселова: Възможно е президентът да разпусне парламента и да няма ЦИК

„Видя се, че част от предложенията на така наречените нови партии бяха отхвърлени", коментира тя рекордно краткото 10-минутно заседание на 45-ото Народно събрание вчера. На него депутатите не успяха да одобрят седмичната си програма за работа, която трябваше да включва промяна в правилника и второ четене на новите текстове в Изборния кодекс.

Доц. Наталия Киселова посочи, че още на заседанието на Комисията по правни въпроси се е видяло, че има рискове. Според нея съвсем малка част от промените ще получат подкрепа.

"Трябва да се прецени дали всички секции в страната с над 300 избиратели да бъдат комплектовани. В проекта е предвидено, че ще бъдат отпечатани бюлетини, ако се случи нещо извънредно", обясни експертът по конституционно право.

Доц. Киселова подчерта, че не бива да изключваме и варианта за трети мандат и съставянето на кабинет.

"Централната избирателна комисия до 2014 г. се назначаваше от държавния глава и в това нямаше критики. През 2014 г., за да може да се обоснове новост, по предложение на Манолова, се промени редът, по който се сформира ЦИК. Сега предложението е президентът да назначава изцяло, като не може да си избере кого да назначи, а трябва да получи предложение от парламентарно представените партии. Държавният глава ще бъде поставен в много сериозна ситуация, ако бъдат предложени повече членове. Правилата не уточняват кой да бъде назначен за председател и по какви критерии да се случи това", смята доц. Киселова.

Относно предложението да се намали съставът на Централната избирателна комисия на 15 души, тя отбеляза, че сегашното съотношение на силите показва, че членовете трябва да бъдат 16.

"В миналото ЦИК е имала най-малък състав 17 и най-голям 23 души. Оттук идва проблемът коя парламентарна група ще бъде ощетена. Прехвърлянето на "горещия картоф" към президента създава напрежение", категорична е доц. Киселова.

Тя предупреди, че е възможно да изпаднем в ситуация, в която президентът ще разпусне Народното събрание и няма да е назначил ЦИК.

"Ако всички парламентарни партии са решили, че ще се ходи на избори, имат време, нека да изработят така закона, че той да не създава проблеми при неговото прилагане", съветва експертът по конституционно право.

Доц. Киселова припомни, че от днес започва да тече 7-дневният срок, в който президентът трябва с указ да определи на коя парламентарна група ще връчи третия мандат.

Какъв е рискът от предсрочен вот? Кои предложения могат да подобрят изборния процес? Защо „Район чужбина“ се оказа толкова предизвикателен при избора на депутати?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още