Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Доц. Киселова: Възможно е президентът да разпусне парламента и да няма ЦИК

Не бива да изключваме вариант за трети мандат и съставянето на кабинет, коментира експертът по конституционно право

гледано: 3275   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Причината да не се подкрепи дневният ред на парламента се крие в проекта за решение за временна комисия за парк "Росенец". Индикации за това, че ще има проблеми, имаше още предишния ден на заседанието на Комисията по правни въпроси, където се обсъждаха промените в Изборния кодекс. Това посочи в ефира на Bulgaria ON AIR експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова.
Още по темата

„Видя се, че част от предложенията на така наречените нови партии бяха отхвърлени", коментира тя рекордно краткото 10-минутно заседание на 45-ото Народно събрание вчера. На него депутатите не успяха да одобрят седмичната си програма за работа, която трябваше да включва промяна в правилника и второ четене на новите текстове в Изборния кодекс.

Доц. Наталия Киселова посочи, че още на заседанието на Комисията по правни въпроси се е видяло, че има рискове. Според нея съвсем малка част от промените ще получат подкрепа.

"Трябва да се прецени дали всички секции в страната с над 300 избиратели да бъдат комплектовани. В проекта е предвидено, че ще бъдат отпечатани бюлетини, ако се случи нещо извънредно", обясни експертът по конституционно право.

Доц. Киселова подчерта, че не бива да изключваме и варианта за трети мандат и съставянето на кабинет.

"Централната избирателна комисия до 2014 г. се назначаваше от държавния глава и в това нямаше критики. През 2014 г., за да може да се обоснове новост, по предложение на Манолова, се промени редът, по който се сформира ЦИК. Сега предложението е президентът да назначава изцяло, като не може да си избере кого да назначи, а трябва да получи предложение от парламентарно представените партии. Държавният глава ще бъде поставен в много сериозна ситуация, ако бъдат предложени повече членове. Правилата не уточняват кой да бъде назначен за председател и по какви критерии да се случи това", смята доц. Киселова.

Относно предложението да се намали съставът на Централната избирателна комисия на 15 души, тя отбеляза, че сегашното съотношение на силите показва, че членовете трябва да бъдат 16.

"В миналото ЦИК е имала най-малък състав 17 и най-голям 23 души. Оттук идва проблемът коя парламентарна група ще бъде ощетена. Прехвърлянето на "горещия картоф" към президента създава напрежение", категорична е доц. Киселова.

Тя предупреди, че е възможно да изпаднем в ситуация, в която президентът ще разпусне Народното събрание и няма да е назначил ЦИК.

"Ако всички парламентарни партии са решили, че ще се ходи на избори, имат време, нека да изработят така закона, че той да не създава проблеми при неговото прилагане", съветва експертът по конституционно право.

Доц. Киселова припомни, че от днес започва да тече 7-дневният срок, в който президентът трябва с указ да определи на коя парламентарна група ще връчи третия мандат.

Какъв е рискът от предсрочен вот? Кои предложения могат да подобрят изборния процес? Защо „Район чужбина“ се оказа толкова предизвикателен при избора на депутати?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново