IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Наталия Киселова: Партиите бутат президента към избори 2 в 1

Румен Радев трябва да прецени дали датата на евентуален балотаж на президентските избори е подходяща за провеждане и на предсрочни парламентарни избори

10:10 | 07.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Доц. Наталия Киселова: Партиите бутат президента към избори 2 в 1

Партиите в Народното събрание бутат към избори 2 в 1. Този коментар по Bulgaria ON AIR кога най-рано президентът трябва да избере дата за нови парламентарни избори направи експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Госпожа (Корнелия - бел. ред.) Нинова, на ръба на Конституцията, дава още няколко часа на парламентарните групи да променят позицията си и евентуално да се стигне до възможност за излъчване на кандидат за министър-председател. Тя и партиите не дават възможност на президента да насрочи избори на 7 ноември", каза тя.

Днес БСП връща третия проучвателен мандат на президента Румен Радев, с което възможностите за съставяне на кабинет по Конституция се изчерпват и това автоматично означава, че предстоят поредни парламентарни избори.

Доц. Киселова е на мнение, че „всички заедно не искат да поемат отговорност накъде да върви държавата“.

„Когато неуспешно бъде върнат третият мандат, президентът трябва да разпусне Народното събрание, но няма изрично записан срок в Конституцията. Той ще трябва да издаде указ, с който насрочва избори и разпуска парламента“, заяви експертът по конституционно право.

Доц. Киселова припомни, че президентът намекна, че ще води разговори с ЦИК дали технически могат да поемат парламентарни и президентски избори.

„Водещи са президентските и партиите се опитват да се прикачат към вече насрочените президентски избори. Спестяват пари откъм кампания", смята тя.

По думите ѝ има някои въпроси, по които трябва да се помисли, преди да бъдат събрани избори 2 в 1.

„На първо място е логистиката – да се инсталира софтуер на машините, да се гласува с една или с две карти. Много по-сериозни са проблемите в организацията на предизборната кампания и изборната администрация“, посочи доц. Киселова и потвърди, че не се задава въпрос кое е в интерес на избирателите – кампаниите да се съберат или да бъдат отделно, „за да се върнем към нормалната политическа система“.

Експертът по конституционно право смята, че ако на 14 ноември са президентските избори, на 21 ноември е вторият тур. „Централната избирателна комисия трябва до 48 часа най-късно да посочи двойките, които отиват на балотаж“, каза още доц. Киселова.

Тя допуска възможността президентът да прецени, че датата на евентуален балотаж на президентските избори е подходяща за провеждане и на предсрочните парламентарни избори.

Какво предвижда Конституцията и кога президентът ще издаде указ за разпускане на парламента? Ще се спестят ли средства при избори 2 в 1? Лесно ли ще се гласува машинно едновременно за президент и партия?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още