Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Доц. Сарийски: Смяната на икономическия модел ще докара фалит на фирми

Несигурната среда поражда необходимост външният пазар да бъде заменен от вътрешния, но при увеличение на заплатите и покупателната способност, посочи икономистът

гледано: 2869   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Възприетият в България икономически модел след началото на Прехода никога не е давал резултати. Смяната му е добра идея, тя обаче ще доведе много компании до фалит. Това е мнението на доц. д-р Григор Сарийски от Институт за икономически изследвания към БАН, изказано в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„От доста време насам българската икономика разчита на външния пазар. Това донякъде е добре, но не и когато се очаква икономически застой и средата е толкова несигурна – Великобритания се колебае за начина, по който да напусне Европейския съюз (ЕС), а страни като Франция и Германия се опитват да крепят устоите на блока с нови споразумения“, каза икономистът.

Според него тази несигурна среда поражда необходимост външният пазар да бъде заменен от вътрешния, което обаче изисква увеличение на заплатите и съответно – на покупателната способност на гражданите.

„При ръст на работните възнаграждения ще има фирми, които няма да могат да осигурят заплатите, които служителите ще искат. Това ще доведе до освобождаването на ресурс, който да се вложи в създаването на нови дружества, които ще стартират качествено ново производство. Процесът ще е болезнен, тъй като той ще премине през фалита на множество компании. Пазарната икономика обаче е точно това“, коментира Сарийски.

Сарийски прогнозира, че рецесия ще има и „ефектът ѝ ще е по-тежък от този на предишната криза от 2008 г.”

„От 2009 г. насам реално няма нещо, което да поддържа икономиката, освен печатането на пари“.

По думите му новата криза ще „охлади“ и пазара на недвижими имоти в страната ни. „При ниските лихви и миграцията на все повече хора към големите градове, увеличението на цените на жилищните имоти е неизбежно. Проблемът е, че горивото, което движи този процес, е напът да свърши", смята той, но очаква, че за момента имаме доста основания да предполагаме, че ръстът на цените на имотите ще продължи поне още малко.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Удовлетворение е човек да чуе компетентен и обективен анализ на сложните икономически процеси и взаимодействия в света и мястото на българската икономика в тях.

Още от Икономика и политика
Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равенството още е далеч