IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходите от биткойни ще се декларират пред НАП

Официалното становище на агенцията идва по-малко от месец преди края на подаването на данъчните декларации

14:11 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходите от биткойни ще се декларират пред НАП

Доходите на физически лица от продажба или замяна на биткойни ще се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък. Това постанови Националната агенция за приходите (HАП) малко по-малко от месец, преди да изтече срокът за деклариране на доходите, придобити през изминалата 2013 г.

Според агенцията доходите от продажба на нашумялата напоследък в глобален план дигитална валута биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив.

Реализираната печалба или загуба се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Доходите от сделки с биткойн се декларират в Таблица 5 от Приложение № 5 на годишната данъчна декларация. Важен момент е, че законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход.

Информацията за декларирането на доходите идва в момент, когато голям брой хора вече са подали успешно данъчните си декларации. До момента биткойн общността у нас практически бе поставена в разкрачен стоеж. От една страна доходите от биткойни официално не се облагаха с каквито и да е данъци и такси, което на практика бе и един от големите плюсове на алтернативното парично средство. Същевременно обаче всяко недеклариране на голяма сума пари можеше да навлече на собственика им проблеми с регулаторите. 

Поставени пред подобни условия, решенията пред пазарните участници най-общо се свеждаха до две – пълен отказ от деклариране и поемане на всички рискове, които произтичат от това, или деклариране от страх въпреки липсата на законова необходимост. Само преди малко повече от месец от НАП поясниха пред Investor.bg и Bulgaria on Air, че в приходната агенция нямат становище за това дали печалбата от биткойните следва да се облага, или не. 

Въпреки че дойде преди края на срока, официалното становище може би закъсня, тъй като немалък брой хора вече са подали декларациите си. Все пак крачката е един положителен сигнал за бъдещето на дигиталните пари, които се приближават все повече до официалното им признаване като валута. 

Повече за пазара на биткойни и регулаторната рамка у нас може да видите в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air с Димитър Вучев от Investor.bg от 26 февруари!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още