Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Доклад на ЕК: Заплатите в България са нараснали повече от производителността

Страната отбелязва растеж от над 5% в почасовото заплащане на труда

Доклад на ЕК: Заплатите в България са нараснали повече от производителността

Снимка: БТА

Заплатите в Българияпрез 2016 г.  са нараснали повече от производителността на труда. Това се посочва в представения днес годишен доклад на Европейската комисия "Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа".

България бележи растеж от над 5% в почасовото заплащане на труда, отбелязва БТА. Отчита се, че за разлика от повечето страни в ЕС в България почти няма разлика в заплащането на наетите на граждански и на трудови договори.

Страната е сред държавите с най-висок дял на хората, заети на непълен работен ден заради възможностите, а не заради желанието им.

Освен това България е сред страните, в които се наблюдава значителен растеж на заетите в областта на обслужването. За разлика от повечето държави в ЕС, у нас има спад в заплащането на заетите в областта на финансите и бизнес услугите.

Още по темата

България е посочена сред страните с най-голямо неравенство в заплащането, съчетано с невъзможност на социалната система да се справи с този въпрос. Същевременно се отбелязва, че според начините за оценка резултатите могат да бъдат различни, защото у нас промяната в политиките е допринесла най-много за преодоляването на неравенствата в заплащането от 2008 до 2014 година. 

Като цяло тазгодишното издание потвърждава положителното развитие на пазара на труда, което се наблюдава в ЕС.

При над 235 милиона работещи заетостта в ЕС надвишава равнищата отпреди кризата. Безработицата сега е 7,6% и доближава равнището отпреди рецесията. В доклада се посочва, че за безработните е станало по-лесно да намерят работа. По-гъвкавите условия на труд донесоха предимства за предприятията и гражданите. В някои случаи те доведоха до разделение между работниците с различни видове договори, като временно и самостоятелно заетите са по-слабо защитени, уточни ЕК.

Докладът показва, че миналата година заплатите в еврозоната са се увеличили с 1,2 на сто, като се наблюдава повишение в почти всички държави. Най-големите увеличения се отчитат в държавите със сравнително ниско равнище на заплащане (например балтийските страни, Унгария и Румъния). Това означава, че заплатите в Европа постепенно се изравняват.

В много държави скоростта на нарастване на заплатите все още е по-ниска от очакваната, предвид неотдавнашния спад в безработицата. В почти всички държави от ЕС заплатите на работниците на временни договори са по-ниски от тези на постоянен трудов договор, особено в държавите, в които делът на временната заетост е по-висок.

 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
В раздела Фалшиви новини

Още от Икономика и политика
Каракачанов: Ще засилим големите проекти за модернизация на армията