Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Докладът на ЕК за напредъка на България през 2017 г. в числа

България е лидер по разходи за полицейски служби с 1,4% от БВП при средно 1% за ЕС, констатират от БСК

Докладът на ЕК за напредъка на България през 2017 г. в числа

Снимка: Pixabay

След като миналата седмица Европейската комисия (ЕК) публикува поредния мониторингов доклад за напредъка на България, от Българска стопанска камара (БСК) излязоха днес с позиция по темата, подкрепена с числа. Текстът е публикуван в рубриката „Стига вече“ и на практика затвърждава убеждението, че докладът на ЕК не е никак положителен въпреки опитите на управляващите да го представят като такъв.

От 17 препоръки към България, направени през януари т.г., по шест има минимален напредък, който се изразява основно в изработване на проектозакони, пътни карти и механизми, но не и в реални действия с реални резултати, отчитат от БСК.

Бизнес организацията цитира проучване на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия през 2017 г., според което българите са най-негативно настроената срещу съдебната система нация в целия Европейски съюз. 63% от българските граждани оценяват нивото на независимост на съдебната система като „много лошо или сравнително лошо“, при средно за ЕС28 (вкл. България) 34%. За сравнение, в Дания недоволните от правосъдието са едва 7%, в Люксембург – 9%. Под 20% са негативно настроените граждани на Холандия, Финландия, Естония, Австрия, Германия, Великобритания, Швеция и Ирландия.

„По бюджетни разходи за обществен ред и безопасност сме лидери в Европа с 2,8% от БВП (при средно 1,8% за ЕС28). Лидери сме и по разходи за полицейски служби (1,4% от БВП при средно 1% за ЕС), както и за издръжка на съдебната система (0,7% от БВП при средно 0,3% за ЕС). По издръжка на затворите сме на средното за ЕС ниво от 0,2% от БВП, заедно с още 13 държави-членки (Словакия, Румъния, Унгария, Великобритания, Испания, Литва, Латвия, Италия, Естония, Чешка република, Франция, Швеция и Дания)“, пише още в позицията на БСК.

Работодателите цитират и класацията на международната организация Transparency International, според която България е с най-нисък индекс (41) на възприятие за корупция (0=силна корупция > 100=без корупция) при средно за ЕС28 индекс 65. Най-малко усещане за наличие на корупция имат гражданите на Дания (индекс 90), Финландия (89), Швеция (88) и Холандия (83).

От БСК припомнят, че по данни на Световната банка, загубите, дължащи се на кражба, грабеж, вандализъм и палеж, съставляват 0,7% от продажбите през 2013 г., а през 2007 г. са били 0,2%.

По показателя „Съдии на 100 000 жители“ през 2015 г. България се нарежда на пето място в Европа с 31 съдии (при средно 21,8 за ЕС), по внесени в съда дела сме на 13-то място, а по брой дела на един съдия сме на 22-ро място (216 дела/съдия). За сравнение, в Румъния на 100 000 жители има 23-ма съдии, на които се падат средно по 373 дела, отчитат от камарата. 

Според последните данни на социологическата агенция „Алфа рисърч“, през октомври 2017 г. българският съд се е ползвал с одобрението на едва 10% от гражданите, а прокуратурата – с 6%. Две-трети от българите дават негативна оценка и на съда, и на прокуратурата, констатират работодателите.

Бизнесът уточнява, че в класацията за тази година на Световния икономически форум „Глобален индекс на конкурентоспособността“ България е на 49-то място сред 137 държави, благодарение единствено на макроикономическата стабилност (по този показател сме на 25-то място).

Оттам нататък: по състояние на институциите сме на 98-мо място, по ниво на инфраструктура – 76-то място, по показателя „Здравеопазване и начално образование“ – 68-мо място (при 57-мо през миналата година!), по показателя „Висше образование и продължаващо обучение“ – 54-то място (при 46-то през миналата година) и т.н. Но по-впечатляваща е класацията на най-проблематичните фактори за правене на бизнес – корупция, престъпност и неефективна държавна администрация.

Налице е сериозен срив на инвестициите като дял от БВП – от 28,3% през 2007 г. на 18,6% през 2016 г., в т.ч.: публичните инвестиции са намалели от 5,2% на 2,8%, преките чуждестранни инвестиции – от 18,8% на 1,4%, констатират предприемачите. Ръст е налице единствено при местните частни инвестиции, които са се увеличили от 4,3% през 2007 г. на 14,4% през 2016 г., уточняват от БСК.

В позицията си те цитират класацията за медийна свобода на международната организация „Репортери без граници“, според която през 2017 г. България заема 109-а позиция, а през 2007 г. е била на 52-ро място в света. В обобщената оценка на „Репортери без граници“ за България се казва, че страната с най-ниския индекс за свобода на пресата сред членовете на ЕС.

 „Това се дължи на средата, доминирана от корупция и тайни споразумения между медии, политици и олигарси. Разпределението на средствата от ЕС за определени медии се осъществява при пълна липса на прозрачност, което подкупва редакторите, за да толерират правителството в политическите си коментари или да се въздържат от представяне на някои проблемни истории“, припомнят от БСК. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
deant до: melon
преди 1 година
това сме ние българите, чакаме някой да ни наложи нещо отвънка. само се чудя когато османците ни наложиха робство, що ли ритахме да се освободим, като дори и това не успяхме сами да свършим. та мисълта ми е, че докато чакаме някой да ни помогне отвън, ще сме си все така.
2
 
1
 
3
преди 2 години
С допускането на грешката при прилагането на еврото Европейският съюз (ЕС) реално влияе България да е със страдания. Сега ЕС прави преценка за България без да зачита своята злокобна роля за понасяните в България щети.
В обстановка на европейската грешка българите сме със съдба на жертви. Сега в България колкото повече работим за постигане на обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.
0
 
6
 
2
преди 2 години
На мен основната надежда, като влизахме в ЕС беше, че ще има едно налагане отвън на правила, ред, законност. Това не се случва, за жалост, и в нашата територия върлува мафията. Изсипаха еврофондове да дозахранят далавераджиите и толкова.
0
 
11
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
май най добре е от ЕС да спрат всички фондове, че да се краде по малко и да няма пари за пропаганда !

Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел